Vesoljsko presenečenje

Foto: Žurnal24 Znanstvenike je velikost praznine presenetila
Skupina astronomov iz ameriške zvezne države Minnesota je odkrila ogromen prazen prostor v vesolju, ki je veliko večji, kot so si znanstveniki kdaj koli predstavljali.
Oglej si celoten članek

Astronomi sedaj raziskujejo, kaj bi v tem prostoru lahko bilo. V praznem prostoru ni nobenih zvezd, galaksij, črnih lukenj ali skrivnostne črne materije. Prostor ima premer ene milijarde svetlobnih let, kar znaša skoraj šest milijard bilijonov milj praznine.

Astronomi že več let vedo, da v vesolju obstajajo prazni prostori, eden izmed njih je od Zemlje oddaljen le dva milijona svetlobnih let. Vendar pa je praznina, ki so jo odkrili, " tisočkrat večja, kot smo pričakovali," je izjavil profesor astronomije na univerzi v Minnesoti Lawrence Rudnick. Pri pregledu radijske slike nebesnega svoda je Rudnick opazil področje, kjer je bilo 45 odstotkov manj materije kot v njegovi okolici. Ugotovil je, da odkrita praznina ne vsebuje nobene materije.

Praznine v vesolju verjetno nastanejo takrat, ko gravitacija na območjih z večjo maso pritegne materijo iz območij z manjšo maso.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.