Slovenija
0 ogledov

Vesoljsko presenečenje

Znanstvenike je velikost praznine presenetila Žurnal24 main
Skupina astronomov iz ameriške zvezne države Minnesota je odkrila ogromen prazen prostor v vesolju, ki je veliko večji, kot so si znanstveniki kdaj koli predstavljali.

Astronomi sedaj raziskujejo, kaj bi v tem prostoru lahko bilo. V praznem prostoru ni nobenih zvezd, galaksij, črnih lukenj ali skrivnostne črne materije. Prostor ima premer ene milijarde svetlobnih let, kar znaša skoraj šest milijard bilijonov milj praznine.

Astronomi že več let vedo, da v vesolju obstajajo prazni prostori, eden izmed njih je od Zemlje oddaljen le dva milijona svetlobnih let. Vendar pa je praznina, ki so jo odkrili, " tisočkrat večja, kot smo pričakovali," je izjavil profesor astronomije na univerzi v Minnesoti Lawrence Rudnick. Pri pregledu radijske slike nebesnega svoda je Rudnick opazil področje, kjer je bilo 45 odstotkov manj materije kot v njegovi okolici. Ugotovil je, da odkrita praznina ne vsebuje nobene materije.

Praznine v vesolju verjetno nastanejo takrat, ko gravitacija na območjih z večjo maso pritegne materijo iz območij z manjšo maso.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.