Veterinarji k Romom le s policijo

Foto: Reuters
Foto: Reuters
"Rešitev je samo v večji socializaciji Romov," na vprašanje kateri so največji problemi pri nadzorih v romskih naseljih odgovarjajo na Vursu. Ob inšpekcijskem nadzoru v romskih naseljih uradni veterinarji namreč v večini potrebujejo spremstvo policije.
Oglej si celoten članek

"Način življenja in način dojemanja odgovornosti Romov se bistveno razlikuje od večinskega prebivalstva zlasti v jugovzhodnem in centralnem delu Slovenije. Rešitev je samo v večji socializaciji Romov". To je odgovor Veterinarske uprave Republike Slovenije na vprašanje, kateri so njihovi največji problemi pri nadzorih v romskih naseljih.

Kot je znano, jo ob inšpekcijskem pregledu v romskem naselju pogosto slabo odnese kakšen uradni veterinar. V kočevskega veterinarja Hermana Bunderlo je lani na primer priletel kamen. Ker se mu je pravočasno izmaknil, jo je odnesel (le) s poškodovanim ušesom ter poškodovano čeljustjo. Prav zaradi takšnih dogodkov, inšpektorje Vursa pogosto spremlja policija.

Na jugovzhodu in osrednji Sloveniji pretežno s spremstvom

Pregledi v romskih naseljih se sicer izvajajo na pobudo občin, glede na prijave ali glede na epizootiološke podatke. "Na severovzhodnem delu države lahko določeno vrsto pregledov izvajajo uradni veterinarji sami, včasih pa s pomočjo policije, zavetišč in veterinarjev. V jugovzhodnem in centralnem delu države pa večino pregledov izvajamo v spremstvu policije,“ pojasnjuje Matjaž Emeršič z Vursa.

VURS v primerih, ko sam zahteva spremstvo policije, založi svoja sredstva, ki jih nato poskuša izterjati od lastnikov ali pa preda v izvršbo. Cena pa je odvisna tudi od tega, katere enote asistirajo uradnemu nadzoru, pravi Emeršič.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 14:25 18. Marec 2012.

    Edino zdravilo , ki ga sicer še ne razvija KRKA , bi ga pa lahko , je ena črna 70cm …

  • 17:20 17. Marec 2012.

    A boš ti potem kupil "hišo" po polovićni ceni? Sodnice ti ni potrebno poznat....

  • 15:28 17. Marec 2012.

    A kazni plačujejo, če se jim sploh izdajajo?<br /><br />V Rojah pa lahko če so kaj dolžni tudi rubite, če …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.