Slovenija
10 ogledov

Veterinarji k Romom le s policijo

psa Reuters
"Rešitev je samo v večji socializaciji Romov," na vprašanje kateri so največji problemi pri nadzorih v romskih naseljih odgovarjajo na Vursu. Ob inšpekcijskem nadzoru v romskih naseljih uradni veterinarji namreč v večini potrebujejo spremstvo policije.

"Način življenja in način dojemanja odgovornosti Romov se bistveno razlikuje od večinskega prebivalstva zlasti v jugovzhodnem in centralnem delu Slovenije. Rešitev je samo v večji socializaciji Romov". To je odgovor Veterinarske uprave Republike Slovenije na vprašanje, kateri so njihovi največji problemi pri nadzorih v romskih naseljih.

Kot je znano, jo ob inšpekcijskem pregledu v romskem naselju pogosto slabo odnese kakšen uradni veterinar. V kočevskega veterinarja Hermana Bunderlo je lani na primer priletel kamen. Ker se mu je pravočasno izmaknil, jo je odnesel (le) s poškodovanim ušesom ter poškodovano čeljustjo. Prav zaradi takšnih dogodkov, inšpektorje Vursa pogosto spremlja policija.

Na jugovzhodu in osrednji Sloveniji pretežno s spremstvom

Pregledi v romskih naseljih se sicer izvajajo na pobudo občin, glede na prijave ali glede na epizootiološke podatke. "Na severovzhodnem delu države lahko določeno vrsto pregledov izvajajo uradni veterinarji sami, včasih pa s pomočjo policije, zavetišč in veterinarjev. V jugovzhodnem in centralnem delu države pa večino pregledov izvajamo v spremstvu policije,“ pojasnjuje Matjaž Emeršič z Vursa.

VURS v primerih, ko sam zahteva spremstvo policije, založi svoja sredstva, ki jih nato poskuša izterjati od lastnikov ali pa preda v izvršbo. Cena pa je odvisna tudi od tega, katere enote asistirajo uradnemu nadzoru, pravi Emeršič.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 14:25 18.marec 2012.

    Edino zdravilo , ki ga sicer še ne razvija KRKA , bi ga pa lahko , je ena črna 70cm dolga plastificirana sredne togo upogljiva palica , ki se ji je v svetu prijelo že ponarodelo ime PENDREK . In ...prikaži več to trikrat na dan!!!

  • Fulmmer 17:20 17.marec 2012.

    A boš ti potem kupil "hišo" po polovićni ceni? Sodnice ti ni potrebno poznat....

  • KOJAK 15:28 17.marec 2012.

    A kazni plačujejo, če se jim sploh izdajajo?V Rojah pa lahko če so kaj dolžni tudi rubite, če znate zarubit hišo za 124 € lahko tudi Roje za nekaj 1.000 €.