Virant bi varčeval z ukinjanjem dodatkov

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant na današnjem nadaljevanju pogajanj sindikatom javnega sektorja predstavlja ukrepe, s katerimi bi znižali plačno maso skladno s proračunom, sprejetim za letošnje leto.
Oglej si celoten članek

Minister Virant je sindikatom predstavil ukrepe za zmanjšanje mase plač javnih uslužbencev.  Po njegovem predlogu bi tako:

- znižali dodatke za delovno dobo, dodatek za stalnost in ukinili dodatek za akademski naziv

- ukinili dodatek za delo na praznik, dodatek za delo na nedeljo ter za čas pripravljenosti na delo

- znižali nadomestila za odsotnost z dela zaradi bolezni ali poškodbe izven dela.

Ti ukrepi bi začeli veljati s 1. junijem in bi tako v pol leta prihranili 86 milijonov evrov.

Zraven bi 50 milijonov evrov prihranili s premikom izplačil zaradi napredovanja za eno leto, na 1. junij 2014.

Preostalih 22 manjkajočih milijonov evrov bi prihranili s prerazporeditvami znotraj zavodov oziroma posameznih proračunskih uporabnikov.

Edini poseg v višino plače kot take bi bil 2-odstoten, in sicer bi v tem primeru šlo za fleksibilno nagrajevanje.

Vlada vztraja pri znižanju mase za plače

Vlada sicer vztraja, da je izhodišče za pogajanja sprejeti proračun, ki maso za plače glede na lansko realizacijo znižuje predvidoma za 6,4 odstotka oz. 288 milijonov evrov. A ker je del znižanja že dosežen z ukrepi iz lani sprejetega varčevalnega zakona, se je treba dogovoriti še, kako prihraniti še preostalih 158 milijonov evrov. To bi dosegel z zgoraj navedenimi ukrepi.

Na potezi sindikati

V sindikatih javnega sektorja ukrepov še ne komentirajo, saj naj bi se do njih opredelili organi sindikatov. Ti bodo tudi odločili, ali se bodo sindikati o posegih v plače sploh pogajali.

Po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Janeza Posedija se bodo sindikati do vladnega predloga verjetno opredeljevali prihodnji teden. Posedi je napovedal, da bodo najprej preverili, kolikšna je volja, da se o posegih v plače javnih uslužbencev sploh pogajajo. Če se bodo za to odločili, pa bodo pričakovali tudi pojasnila, zakaj so nekateri ukrepi navedeni, drugi pa ne, ter ali ti ukrepi enakomerno prizadenejo vse dejavnosti ali pa nekatere bolj.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije in glavni tajnih šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj ukrepov prav tako ni želel komentirati, dokler se sindikati o njih ne bodo uskladili. Dejal je le, da gredo preko stavkovnih zahtev sindikatov.

Sam mandata Sviza za pogajanja o nižanju plač nima, zato bodo sklicali izredno sejo stavkovnega odbora sindikata in preverili, ali se bodo zaposleni iz sredin osnovnih in srednjih šol, vrtcev, univerze, znanosti ter kulture opredelili za pogajanja ali izstop iz njih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 16

  • 11:03 30. April 2013.

    Na volitvah čez tri leta?

  • 11:00 30. April 2013.

    Torej odslej brez dodatkov kot so kondomi, lubrikanti itn...

  • 22:13 15. April 2013.

    Saj ni normalen... poslanci naj se odpovedo svojim previsokim plačam in dodatkom, pa poceni malicam in kosilom, pa bomo TAKOJ …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.