Virant napoveduje manjšanje števila zaposlenih

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Minister Virant za prihodnje leto napoveduje manjšo plačno maso v javnem sektorju.
Oglej si celoten članek

Minister za notranje zadeve Gregor Virant poudarja, da je prihodnje leto nujno zmanjšanje plačne mase v javnem sektorju glede na letos. Za kolikšen odstotek se bo masa zmanjšala, bo znano po pogajanjih s sindikati, predvideno pa je triodstotno zmanjšanje.

Virant bo v pogajanjih s sindikati predlagal, naj plačno maso v javnem sektorju zmanjšajo z mehkim zmanjševanjem števila zaposlenih. To je predvsem z nenadomeščanjem, ob čemer izpostavlja še možnost odpuščanja tistih, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov, za kar menedžerji v javnem sektorju po Virantovih ocenah niso imeli pravega motiva.

Javni sektor zadnjih 12 let na tapeti

Virant je na srečanju zaposlenih v javnem sektorju na fakulteti za upravo dejal, da je javni sektor v zadnjih 12 letih ves čas na tapeti. Veliko se po njegovih besedah o tem govori tudi v medijih, "a zelo redko na objektiven in nevtralen način"

Razloga za zmanjševanje javnega sektorja z vidika velikosti ne vidi, a je obenem izpostavil slab finančno-ekonomski položaj države. Spomnil je na javni dolg, zadolženost države in obresti od zadolžitev. Rešitev vidi v konsolidaciji javnih financ, kar pomeni prilagajanje javnega sektorja. V zadnjih letih so to počeli z linearnimi rezi v plače, kar pa ne gre več.

Število zaposlenih raslo vse do leta 2012

Izpostavil je tudi neobvladanje naraščanja števila zaposlenih v javnem sektorju, ki je do leta 2012 konstantno naraščalo, razen v državni upravi. Rešitve tako vidi počasnem zmanjševanju števila zaposlenih v javnem sektorju, kar bodo tudi njegova pogajalska izgodišča za pogovore s sindikati.

Pogajanja vlade in sindikatov o ukrepih za leto 2015 se bodo predvidoma začela že ta mesec. Sindikati so že poudarili, da ne bodo pristali na dodatno zniževanje stroškov dela v javnem sektorju.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:59 16. April 2014.

    Virant, samo "probaj"!!!!!!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.