Slovenija
23 ogledov

Virant napoveduje manjšanje števila zaposlenih

Gregor Virant Žurnal24 main
Minister Virant za prihodnje leto napoveduje manjšo plačno maso v javnem sektorju.

Minister za notranje zadeve Gregor Virant poudarja, da je prihodnje leto nujno zmanjšanje plačne mase v javnem sektorju glede na letos. Za kolikšen odstotek se bo masa zmanjšala, bo znano po pogajanjih s sindikati, predvideno pa je triodstotno zmanjšanje.

Virant bo v pogajanjih s sindikati predlagal, naj plačno maso v javnem sektorju zmanjšajo z mehkim zmanjševanjem števila zaposlenih. To je predvsem z nenadomeščanjem, ob čemer izpostavlja še možnost odpuščanja tistih, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov, za kar menedžerji v javnem sektorju po Virantovih ocenah niso imeli pravega motiva.

Javni sektor zadnjih 12 let na tapeti

Virant je na srečanju zaposlenih v javnem sektorju na fakulteti za upravo dejal, da je javni sektor v zadnjih 12 letih ves čas na tapeti. Veliko se po njegovih besedah o tem govori tudi v medijih, "a zelo redko na objektiven in nevtralen način"

Razloga za zmanjševanje javnega sektorja z vidika velikosti ne vidi, a je obenem izpostavil slab finančno-ekonomski položaj države. Spomnil je na javni dolg, zadolženost države in obresti od zadolžitev. Rešitev vidi v konsolidaciji javnih financ, kar pomeni prilagajanje javnega sektorja. V zadnjih letih so to počeli z linearnimi rezi v plače, kar pa ne gre več.

Število zaposlenih raslo vse do leta 2012

Izpostavil je tudi neobvladanje naraščanja števila zaposlenih v javnem sektorju, ki je do leta 2012 konstantno naraščalo, razen v državni upravi. Rešitve tako vidi počasnem zmanjševanju števila zaposlenih v javnem sektorju, kar bodo tudi njegova pogajalska izgodišča za pogovore s sindikati.

Pogajanja vlade in sindikatov o ukrepih za leto 2015 se bodo predvidoma začela že ta mesec. Sindikati so že poudarili, da ne bodo pristali na dodatno zniževanje stroškov dela v javnem sektorju.

Komentarjev 1
  • dragec 12:59 16.april 2014.

    Virant, samo "probaj"!!!!!!!!