Viri blizu SD: Nič še ni dorečenega

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Naši viri blizu SD pravijo, da še nič ni odločenega glede vstopa stranke v koalicijo z Jankovićevo Pozitivno Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Borut Pahor na pogovoru s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem dejal, da stranka z njimi ne bo vstopila v koalicijo, je namreč sprva poročala POP TV.

SD bi tako v parlamentu podprla Zorana Jankovića za mandatarja, ministre njegove vlade, predsednika državnega zbora, vse reforme. A to je tudi vse. V zameno za to naj namreč stranka ne bi vstopila v koalicijo z Jankovićem.

Naši viri blizu SD pa pravijo, da glede koalicije še nič ni dorečenega. To, kar je poročala televizija, so namreč samo razmišljanja.

Na pogovore bo povabil tudi SDS

Janković bo sicer na pogovore o koaliciji povabil predsednike vseh strank, ki se jim je uspelo uvrstiti v državni zbor, tudi SDS, je za STA povedala tiskovna predstavnica stranke Nataša Pelko.

Danes se je tako Janković že srečal s predsednikom SD Borutom Pahorjem. Pri srečanju Jankovića s Pahorjem naj bi šlo za "preliminarni pogovor", na koncu pa sta se dogovorila, da se bosta še srečala.

V strankah o koalicijskih povezavah sicer odločajo različni organi. V SDS o sklepanju koalicij po strankinem statutu odloča svet stranke.

Po statutu SD o koalicijskih povezavah stranke odloča konferenca, ki je najvišji organ stranke med kongresoma.

Po navedbah predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta v stranki o koalicijskih povezavah odloča svet stranke, povabila za vstop v morebitno koalicijo pa za zdaj v stranki še niso dobili, je Virant sporočil za STA.

Tudi v stranki DeSUS o vstopu v koalicijo odloča svet stranke. Morebitnega povabila za pogajanja o prihodnji koaliciji pa tudi v tej stranki še niso dobili, je za STA sporočil predsednik stranke Karl Erjavec.

Türk upa na gladka pogajanja

Predsednik države Danilo Türk se je zahvalil volivcem za dobro udeležbo na volitvah in izrazil upanje, "da bodo vsi postopki, ki so potrebni za konstituiranje državnega zbora, tekli gladko in bo ustanovna seja še pred božičnimi prazniki. To bi omogočilo, da bi se kmalu začela tudi posvetovanja z vodji poslanskih skupin, da bom lahko državnemu zboru v najkrajšem času predlagal kandidata za predsednika vlade. V interesu nas vseh je, da čimprej dobimo novo vlado s polnimi pooblastili," še dodaja Turk.

V rokah Türka bo torej izbor mandatarja, ki pa ga bodo poslanci morali potrditi. Lahko se zgodi, da se ne odloči za tistega, ki je prejel večino glasov. Pred kratkim je namreč povedal, da "praksa daje prednost stranki, ki je prejela relativno največ glasov, a da ta praksa ni zavezujoča".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 01:01 6. December 2011.

    To z frizerji je 50mletna sramota , kao jih oblast ujčka. Kot da so Silicijeva dolina in ne ene navadne …

  • 00:57 6. December 2011.

    Vplačujejo naš denar . Pripravite se birokrati da enostavno tudi vi ne boste dobili 2 meseca in to zadnja v …

  • 00:52 6. December 2011.

    Svoj ugled zastavim , da z prekucnežem Erjavcem ne bo niti pod razno v koaliciji. SLS bo povabljena in to …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.