Virusi si "pomagajo" med seboj

Foto: Žurnal24
Nekateri virusi lahko pospešijo širjenje drugih virusov po telesu s tem, da jim pomagajo najti neokužene celice.
Oglej si celoten članek

Mehanizem, ki so ga posneli na kamero, deluje tako, da virus zazna, ali je celica že zasedena z drugim virusom, zaradi česar se prosti virus pomakne naprej, iščoč prazno celico, poroča BBC. Znanstveniki so pri eksperimentu uporabili virus iz cepiva proti črnim kozam. Ko virus najde nezasedeno celico, se zakoplje vanjo in na zunanji membrani celice pusti beljakovinski označevalec.

Prav ti znaki "zasedeno" so tisti, ki ostale viruse odbijejo stran in jih napotijo v smeri nezasedenih celic. Virusi se namreč razmnožujejo tako, da ugrabijo razmnoževalni mehanizem celice in ga uporabijo za lastno razmnoževanje. Ko se razmnoži velika količina virusov, se celica razpoči in jih spusti v krvni obtok, kjer se proces ponovi.

Vodja raziskave na Imperial Collegu Geoffrey Smith, meni, da so odkrili zanimiv trik virusov za bolj učinkovito razmnoževanje. V celici se lahko namreč razmnožuje zgolj en virus. Virus iz cepiva pa namesto enega, na celici pusti celo dva beljakovinska označevalca. To pri približevanju novega virusa povzroči, da celica začne izločati kači podobno beljakovino aktin, ki fizično odbije virus proti nezasedeni celici.

Smith pravi, da bi odkritje lahko pomagalo pri preprečevanju širjenja virusov po telesu, saj bi z blokado omenjenih beljakovin pomembno zmanjšali hitrost njihovega razmnoževanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.