Slovenija
33 ogledov

Virusi si "pomagajo" med seboj

Žurnal24 main
Nekateri virusi lahko pospešijo širjenje drugih virusov po telesu s tem, da jim pomagajo najti neokužene celice.

Mehanizem, ki so ga posneli na kamero, deluje tako, da virus zazna, ali je celica že zasedena z drugim virusom, zaradi česar se prosti virus pomakne naprej, iščoč prazno celico, poroča BBC. Znanstveniki so pri eksperimentu uporabili virus iz cepiva proti črnim kozam. Ko virus najde nezasedeno celico, se zakoplje vanjo in na zunanji membrani celice pusti beljakovinski označevalec.

Prav ti znaki "zasedeno" so tisti, ki ostale viruse odbijejo stran in jih napotijo v smeri nezasedenih celic. Virusi se namreč razmnožujejo tako, da ugrabijo razmnoževalni mehanizem celice in ga uporabijo za lastno razmnoževanje. Ko se razmnoži velika količina virusov, se celica razpoči in jih spusti v krvni obtok, kjer se proces ponovi.

Vodja raziskave na Imperial Collegu Geoffrey Smith, meni, da so odkrili zanimiv trik virusov za bolj učinkovito razmnoževanje. V celici se lahko namreč razmnožuje zgolj en virus. Virus iz cepiva pa namesto enega, na celici pusti celo dva beljakovinska označevalca. To pri približevanju novega virusa povzroči, da celica začne izločati kači podobno beljakovino aktin, ki fizično odbije virus proti nezasedeni celici.

Smith pravi, da bi odkritje lahko pomagalo pri preprečevanju širjenja virusov po telesu, saj bi z blokado omenjenih beljakovin pomembno zmanjšali hitrost njihovega razmnoževanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.