Vlada bi prozorne skrinjice

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Strokovnjaki: Stroški volitev bi bili višji, razglasitev izzida bi se zavlekla.
Oglej si celoten članek

Vlada je napovedala, da bo pripravila predlog sprememb zakona o volitvah in uvedla prozorne volilne skrinjice, ker tako priporočajo mednarodni strokovnjaki. “Prozorne volilne skrinjice zagotavljajo varnost, verodostojnost in legitimnost volitev, predvsem pa onemogočajo morebitne zlorabe pri glasovanju. Z njihovo uporabo se zagotavlja višji standard volitev in njihova transparentnost,” poudarjajo.

DVK: Stroški bodo višji

A če se uvedejo prozorne volilne skrinjice, se bodo povišali tudi stroški izvedbe volitev, pravijo strokovnjaki. “Zagotoviti moramo tajnost glasovanja, zato bo treba vsako glasovnico vložiti v kuverto in šele nato oddati v skrinjico. To pomeni, da bo treba kupiti 1,7 milijona kuvert. Zavleklo se bo tudi štetje glasov, rezultati bodo namesto ob 22. ali 23. uri znani ob 2. uri,” opozarjajo na državni volilni komisiji (DVK).

Direktor DVK Dušan Vučko se do predloga ni želel opredeljevati, dejal pa je, da sama prozornost volilnih skrinjic ne zagotavlja nujno tudi transparentnosti volitev. Dejstvo pa je, da prozorne volilne skrinjice v Evropski uniji (EU) uporabljajo le v Franciji, Španiji, Grčiji in Romuniji. Druge države uporabljajo skrinjice iz različnih materialov: kartona, lesa, 
plastike ...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mia
    11:40 13. Januar 2013.

    ker prozorne skrinjice niso zakonsko določene si Slovenija le teh ne more privoščiti!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.