Slovenija
30 ogledov

Vlada bi prozorne skrinjice

referendum Nik Rovan
Strokovnjaki: Stroški volitev bi bili višji, razglasitev izzida bi se zavlekla.

Vlada je napovedala, da bo pripravila predlog sprememb zakona o volitvah in uvedla prozorne volilne skrinjice, ker tako priporočajo mednarodni strokovnjaki. “Prozorne volilne skrinjice zagotavljajo varnost, verodostojnost in legitimnost volitev, predvsem pa onemogočajo morebitne zlorabe pri glasovanju. Z njihovo uporabo se zagotavlja višji standard volitev in njihova transparentnost,” poudarjajo.

DVK: Stroški bodo višji

A če se uvedejo prozorne volilne skrinjice, se bodo povišali tudi stroški izvedbe volitev, pravijo strokovnjaki. “Zagotoviti moramo tajnost glasovanja, zato bo treba vsako glasovnico vložiti v kuverto in šele nato oddati v skrinjico. To pomeni, da bo treba kupiti 1,7 milijona kuvert. Zavleklo se bo tudi štetje glasov, rezultati bodo namesto ob 22. ali 23. uri znani ob 2. uri,” opozarjajo na državni volilni komisiji (DVK).

Direktor DVK Dušan Vučko se do predloga ni želel opredeljevati, dejal pa je, da sama prozornost volilnih skrinjic ne zagotavlja nujno tudi transparentnosti volitev. Dejstvo pa je, da prozorne volilne skrinjice v Evropski uniji (EU) uporabljajo le v Franciji, Španiji, Grčiji in Romuniji. Druge države uporabljajo skrinjice iz različnih materialov: kartona, lesa, 
plastike ...

Komentarjev 1
  • mia 11:40 13.januar 2013.

    ker prozorne skrinjice niso zakonsko določene si Slovenija le teh ne more privoščiti!