Vlada bo morala odločitev glede prodaje NLB sprejeti sama

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Skupni odbor državnega zbora se je seznanil s predlogom ministrstva za finance glede NLB in s tem vladi ni dal nobene usmeritve. Vlada bo tako morala na petkovi seji sama potegniti naslednjo potezo.
Oglej si celoten članek

"Danes smo opravili vseobsežno razpravo o različnih vidikih izpolnjevanja prodajne zaveze v zvezi z NLB. O rezultatih same razprave, ne zgolj o zaključnem sklepu, bom v petek seznanila vlado in ji predlagala, naj nadaljuje v skladu s svojimi pristojnostmi razpravo in obravnavo obeh prekinjenih točk z dnevnega reda s prejšnjega tedna," je - kot navaja STA - po seji državnozborskega odbora povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki bo v petek predlagala, da vlada nadaljuje z obravnavo vprašanja.

"Pričakujem, da bo vlada sprejela potrebne odločitve," je dejala finančna ministrica, ki pred prodajo predlaga sprejem zakona, s katerim bi država zagotovila povrnitev škode v primeru rubežev premoženja banke na Hrvaškem v primeru novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč proti LB oz. NLB. S tem bi država po njenih besedah preprečila "znatno nižjo kupnino". Poleg tega pa je na mizi še strategija glede prodaje NLB z Evropsko komisijo.

Foto: Anže Petkovšek Eva Irgl in Andrej Šircelj na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije Poslanci za zaprtimi vrati razdeljeni

V današnji razpravi, ki je zaradi zaupnosti dokumentov potekala za zaprtimi vrati, sta se po poročanju STA oblikovala dva pola. Proti prodaji je Levica, h kateri sta se nagnila DeSUS in SNS. Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, ZSSS in sindikalist Branimir Štrukelj so dopoldne pred DZ vlado javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB.

Na drugi strani pa je Andrej Šircelj iz SDS je ponovil, da "se s postopkom zavlačuje, se potencialno cena NLB niža, kar ni dobro, saj gre na račun davkoplačevalcev".

V LMŠ oziroma v njihovem imenu vodja poslanske skupine Braneta Golubovića so prejšnji teden izpostavili, da ne podpirajo razpršenega lastništva, saj obstaja bojazen, da bi našo največjo banko kupovali investicijski skladi v špekulativne namene. Revizijo strategije pa bi morala vlada po mnenju LMŠ narediti po nujnem postopku, saj želi Evropska komisija zavezo o prodaji po njihovih besedah še pred nastopom parlamentarnih počitnic: "Če vlada tega ne bo storila, vidimo rešitev v tem, da državni zbor oziroma njegovo pristojno telo na javni seji sprejme sklep, ki bi vlado pozval k spreminjanju strategije."

Slovenija pred ultimatom Evropske komisije

Evropska komisija je proti Sloveniji sprožila poglobljeno preiskavo, ker ta lani ni izvedla dogovorjene prodaje, a se tudi hkrati dogovarja s Slovenijo glede zavez in izravnalnih ukrepov za NLB. Po trenutnem neuradnem predlogu ministrstva naj bi vsaj polovico banke prodali letos, preostalo do 75 odstotkov minus eno delnico pa najpozneje v prihodnjem letu.

Časnik Finance, ki se sklicuje na vire z vlade, pri tem izpostavlja še ultimat Evropske komisije: "ali država proda vsaj polovico NLB, ali pa se bo zgodilo eno od tega - ali bo Evropska komisija enostransko naložila prodajo banke, ali pa bo odločila, da je bila državna pomoč nezakonita. Zadnje lahko NLB pahne v stečaj, ker nima dovolj kapitala, da vrne vsa vložena davkoplačevalska sredstva."

Foto: Boštjan Tacol NLB

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.