Slovenija
185 ogledov

Vlada bo morala odločitev glede prodaje NLB sprejeti sama

Mateja Vraničar Erman Saša Despot
Skupni odbor državnega zbora se je seznanil s predlogom ministrstva za finance glede NLB in s tem vladi ni dal nobene usmeritve. Vlada bo tako morala na petkovi seji sama potegniti naslednjo potezo.

"Danes smo opravili vseobsežno razpravo o različnih vidikih izpolnjevanja prodajne zaveze v zvezi z NLB. O rezultatih same razprave, ne zgolj o zaključnem sklepu, bom v petek seznanila vlado in ji predlagala, naj nadaljuje v skladu s svojimi pristojnostmi razpravo in obravnavo obeh prekinjenih točk z dnevnega reda s prejšnjega tedna," je - kot navaja STA - po seji državnozborskega odbora povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, ki bo v petek predlagala, da vlada nadaljuje z obravnavo vprašanja.

"Pričakujem, da bo vlada sprejela potrebne odločitve," je dejala finančna ministrica, ki pred prodajo predlaga sprejem zakona, s katerim bi država zagotovila povrnitev škode v primeru rubežev premoženja banke na Hrvaškem v primeru novih pravnomočnih sodb hrvaških sodišč proti LB oz. NLB. S tem bi država po njenih besedah preprečila "znatno nižjo kupnino". Poleg tega pa je na mizi še strategija glede prodaje NLB z Evropsko komisijo.

Eva Irgl in Andrej Šircelj na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Poslanci za zaprtimi vrati razdeljeni

V današnji razpravi, ki je zaradi zaupnosti dokumentov potekala za zaprtimi vrati, sta se po poročanju STA oblikovala dva pola. Proti prodaji je Levica, h kateri sta se nagnila DeSUS in SNS. Predstavniki Levice, Gibanja za dostojno delo in socialno družbo, Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti, ZSSS in sindikalist Branimir Štrukel j so dopoldne pred DZ vlado javno pozvali, naj ustavi privatizacijo NLB.

Na drugi strani pa je Andrej Šircelj iz SDS je ponovil, da "se s postopkom zavlačuje, se potencialno cena NLB niža, kar ni dobro, saj gre na račun davkoplačevalcev".

V LMŠ oziroma v njihovem imenu vodja poslanske skupine Braneta Golubovića so prejšnji teden izpostavili, da ne podpirajo razpršenega lastništva, saj obstaja bojazen, da bi našo največjo banko kupovali investicijski skladi v špekulativne namene. Revizijo strategije pa bi morala vlada po mnenju LMŠ narediti po nujnem postopku, saj želi Evropska komisija zavezo o prodaji po njihovih besedah še pred nastopom parlamentarnih počitnic: "Če vlada tega ne bo storila, vidimo rešitev v tem, da državni zbor oziroma njegovo pristojno telo na javni seji sprejme sklep, ki bi vlado pozval k spreminjanju strategije."

Slovenija pred ultimatom Evropske komisije

Evropska komisija je proti Sloveniji sprožila poglobljeno preiskavo, ker ta lani ni izvedla dogovorjene prodaje, a se tudi hkrati dogovarja s Slovenijo glede zavez in izravnalnih ukrepov za NLB. Po trenutnem neuradnem predlogu ministrstva naj bi vsaj polovico banke prodali letos, preostalo do 75 odstotkov minus eno delnico pa najpozneje v prihodnjem letu.

Časnik Finance, ki se sklicuje na vire z vlade, pri tem izpostavlja še ultimat Evropske komisije: "ali država proda vsaj polovico NLB, ali pa se bo zgodilo eno od tega - ali bo Evropska komisija enostransko naložila prodajo banke, ali pa bo odločila, da je bila državna pomoč nezakonita. Zadnje lahko NLB pahne v stečaj, ker nima dovolj kapitala, da vrne vsa vložena davkoplačevalska sredstva."

NLB | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice