Vlada: dolg občin ni zaskrbljujoč

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vlada se je na današnji seji med drugim seznanila s Poročilom o zadolževanju občin v lanskem letu. Obseg zadolženosti slovenskih občin se jim ne zdi zaskrbljujoč.
Oglej si celoten članek

Skupna zadolženost občin se iz leta v leto povečuje; konec leta 2013 je znašala 840,5 milijonov evrov, kar predstavlja 2,33 odstotka BDP. Povprečni dolg na prebivalca je bil lani 410 evrov. V strukturi skupne zadolžitve so 80 odstotkov predstavljali dolgovi občin in 20 odstotkov dolgovi pravnih oseb v občinah.

V lanskem letu je ministrstvo za finance 71 občinam izdalo 102 soglasji k zadolžitvi. Skupni obseg novih zadolžitev na podlagi soglasij je znašal 86,9 milijonov evrov. Občine so se zadolževale predvsem za investicije, predvidene v občinskem proračunu, osem občin se je zadolžilo za sredstva sofinanciranja investicije iz proračuna Evropske unije.

"Kljub rahlemu povečanju skupne zadolženosti lokalnih skupnosti v preteklem letu ocenjujemo, da obseg zadolženosti občin na globalni ravni ni zaskrbljujoč," je zapisano v sporočilu vlade po seji. "Kritična je prezadolženost nekaj posameznih občin, ki imajo velike težave zaradi več let neporavnanih dolgov, ter nove prikrite in nezakonite zadolžitve, s katerimi je nekaj občin v zadnjih letih preseglo zakonske okvire."  Ministrstvo za finance lahko občine pri sanaciji razmer usmerja, nima pa možnosti ukrepanja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.