Slovenija
34 ogledov

Vlada: dolg občin ni zaskrbljujoč

slovenija 16.04.13. ponarejeni bankovci, evro, denar, foto: Shutterstock Shutterstock
Vlada se je na današnji seji med drugim seznanila s Poročilom o zadolževanju občin v lanskem letu. Obseg zadolženosti slovenskih občin se jim ne zdi zaskrbljujoč.

Skupna zadolženost občin se iz leta v leto povečuje; konec leta 2013 je znašala 840,5 milijonov evrov, kar predstavlja 2,33 odstotka BDP. Povprečni dolg na prebivalca je bil lani 410 evrov. V strukturi skupne zadolžitve so 80 odstotkov predstavljali dolgovi občin in 20 odstotkov dolgovi pravnih oseb v občinah.

V lanskem letu je ministrstvo za finance 71 občinam izdalo 102 soglasji k zadolžitvi. Skupni obseg novih zadolžitev na podlagi soglasij je znašal 86,9 milijonov evrov. Občine so se zadolževale predvsem za investicije, predvidene v občinskem proračunu, osem občin se je zadolžilo za sredstva sofinanciranja investicije iz proračuna Evropske unije.

"Kljub rahlemu povečanju skupne zadolženosti lokalnih skupnosti v preteklem letu ocenjujemo, da obseg zadolženosti občin na globalni ravni ni zaskrbljujoč," je zapisano v sporočilu vlade po seji. "Kritična je prezadolženost nekaj posameznih občin, ki imajo velike težave zaradi več let neporavnanih dolgov, ter nove prikrite in nezakonite zadolžitve, s katerimi je nekaj občin v zadnjih letih preseglo zakonske okvire."  Ministrstvo za finance lahko občine pri sanaciji razmer usmerja, nima pa možnosti ukrepanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.