Vlada jih pošilja na Najdi.si

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Izračuni. Javni uslužbenci po dokazila izključno na državni spletni portal.
Oglej si celoten članek

Vlada je konec januarja vsem javnim uslužbencem naložila, naj si od februarja razdalje, ki jih prevozijo do službe in nazaj domov, izračunavajo izključno prek zemljevida na spletnem portalu Najdi.si. Tega ureja podjetje TSmedia v večinski lasti državnega Telekoma.

Enotno zaradi neenotnosti

S tem je vlada vsem šefom v javni upravi odredila, da z uporabo enotnega daljinomera preverjajo resničnost izračunanih razdalj, preden bo država uslužbencem povrnila potne stroške za vožnjo na delo in nazaj.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU)pojasnjujejo, da so to uvedli, ker so se pojavljale težave in neenotne prakse proračunskih uporabnikov pri ugotavljanju razdalj za izračun povračila stroškov in drugih prejemkov zaposlenih. "Namen je torej poenotenje prakse in enako obravnavanje zaposlenih," dodajajo na ministrstvu.

Sindikat protestira

Nekateri sindikalni predstavniki uslužbencev pa vladi očitajo, da delavcem s tem kršijo pravice iz delovnega razmerja. Sindikat policistov Slovenije (SPS) je zato na vlado celo poslal protestno pismo. "Zaposleni lahko za izračun razdalje od doma do delovnega mesta uporabijo katerokoli spletno aplikacijo, ki si jo izberejo sami. Nekateri daljinomeri upoštevajo tudi neprevozne ceste, zaradi česar lahko nastanejo težave. Prav tako je razdalja zaradi konfiguracije terena lahko različna in odstopa na škodo delavcev," pojasnjujejo v SPS.

Neuradno, razlagajo nekateri policisti, ki do službe prevozijo velik del države, doslej ni bilo strogo določeno izpis katerega zemljevida naj priložijo pri dokazovanju potnih stroškov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:18 7. Februar 2013.

    smacky ne bluzi, gre tudi za to da izpolniš pogoj za povračilo potnih stroškov torej od doma do delovnega mesta …

  • 06:37 7. Februar 2013.

    Članek zavaja. Gre izključno za KILOMETRINO!! Drugače, če ima javni uslužbenec možnost javnega prevoza, se za prevoz do dela upošteva …

  • 08:14 6. Februar 2013.

    mutenje je nacionalna značilnost. Tu smo se res poenotili - murimo, saj naše življenje, danes je eno samo mutenje in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.