Slovenija
70 ogledov

Vlada jih pošilja na Najdi.si

cesta Shutterstock
Izračuni. Javni uslužbenci po dokazila izključno na državni spletni portal.

Vlada je konec januarja vsem javnim uslužbencem naložila, naj si od februarja razdalje, ki jih prevozijo do službe in nazaj domov, izračunavajo izključno prek zemljevida na spletnem portalu Najdi.si. Tega ureja podjetje TSmedia v večinski lasti državnega Telekoma.

Enotno zaradi neenotnosti

S tem je vlada vsem šefom v javni upravi odredila, da z uporabo enotnega daljinomera preverjajo resničnost izračunanih razdalj, preden bo država uslužbencem povrnila potne stroške za vožnjo na delo in nazaj.

Na ministrstvu za pravosodje in javno upravo (MPJU)pojasnjujejo, da so to uvedli, ker so se pojavljale težave in neenotne prakse proračunskih uporabnikov pri ugotavljanju razdalj za izračun povračila stroškov in drugih prejemkov zaposlenih. "Namen je torej poenotenje prakse in enako obravnavanje zaposlenih," dodajajo na ministrstvu.

Sindikat protestira

Nekateri sindikalni predstavniki uslužbencev pa vladi očitajo, da delavcem s tem kršijo pravice iz delovnega razmerja. Sindikat policistov Slovenije (SPS) je zato na vlado celo poslal protestno pismo. "Zaposleni lahko za izračun razdalje od doma do delovnega mesta uporabijo katerokoli spletno aplikacijo, ki si jo izberejo sami. Nekateri daljinomeri upoštevajo tudi neprevozne ceste, zaradi česar lahko nastanejo težave. Prav tako je razdalja zaradi konfiguracije terena lahko različna in odstopa na škodo delavcev," pojasnjujejo v SPS.

Neuradno, razlagajo nekateri policisti, ki do službe prevozijo velik del države, doslej ni bilo strogo določeno izpis katerega zemljevida naj priložijo pri dokazovanju potnih stroškov.

Komentarjev 4
  • karel 08:18 07.februar 2013.

    smacky ne bluzi, gre tudi za to da izpolniš pogoj za povračilo potnih stroškov torej od doma do delovnega mesta mora biti več kot 2 km, za celotno pot pa potem kreiraš najkrajšo pot problem je d ate dostikrat potegne ...prikaži več na avtocesto, tam pa rabiš vinjeto katere pa ne dobiš povrnjene, če bi res vsi bili na kilometrini bi to bilo zelo preprosto, ne vem pa kaj s espet ogalaša SPS a so res samo policaji v naši deželi al kaj, oni se še vedno furajo iz cele Slovenije na Gregorčičevo in Šubičevo, v Tacnu imajo pa prazen komples s preko 200 zaposlenimi, naj ga izkoristijo

  • 42dc846b75a8058564f70854b45ab91ee17c5f62 06:37 07.februar 2013.

    Članek zavaja. Gre izključno za KILOMETRINO!! Drugače, če ima javni uslužbenec možnost javnega prevoza, se za prevoz do dela upošteva najcenejši javni prevoz!

  • dragec 08:14 06.februar 2013.

    mutenje je nacionalna značilnost. Tu smo se res poenotili - murimo, saj naše življenje, danes je eno samo mutenje in plavanje v kalnem.