Vlada kršila kolektivno pogodbo

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Delovno in socialno sodišče je presodilo, da je država v 15 dneh dolžna članom Sindikata vojakov Slovenije (SVS) priznati in izplačati tretjo četrtino odprave nesorazmerij.
Oglej si celoten članek

Sodbo, ki po njihovih navedbah posredno zadeva vse zaposlene v javnem sektorju, so dobili na prvi stopnji.

SVS je kolektivni spor zaradi neizplačevanja tretje četrtine nesorazmerij sprožil z vložitvijo tožbe novembra 2011. Po več obravnavah na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je to po dveh letih odločilo, da je vlada kršila kolektivno pogodbo za javni sektor, saj v obdobju od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 ni izplačevala tretje četrtine nesorazmerij vsem upravičenim članom SVS, pišejo v sindikatu. Po njihovi oceni je bil vsak upravičeni pripadnik zadnja tri leta v povprečju prikrajšan za 1.200 evrov.

V SVS navajajo, da je sindikat državnih organov na drugi stopnji v isti zadevi že dobil tožbo zaradi enakih kršitev kolektivne pogodbe za javni sektor. Na podlagi njene pravnomočnosti je SVS že zahteval njeno izvršitev za svoje člane v maju. A vlada pravnomočne sodbe po navedbah SVS ne želi izvršiti in "se s tem postavlja nad sodno vejo oblasti". Kot so zapisali v sindikatu, je namreč država uporabila revizijo kot izredno pravno sredstvo.

V postopku je še več drugih kolektivnih sporov in septembra bo vložena tudi nova tožba za dodatke za delo zunaj rednega delovnega časa za ure, ki se kompenzirajo, napovedujejo v sindikatu. Prav tako bodo, kot navajajo, zahtevali presojo ustavnosti zaradi prepovedi stavke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:50 7. Avgust 2013.

    To je pa produkt levičarjev... in spet bo narod plačeval za nazaj... + obresti.... <br />Jaoooo kakšni "sposobneži" nas vodijo.... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.