Slovenija
58 ogledov

Vlada kršila kolektivno pogodbo

Vojaki Saša Despot
Delovno in socialno sodišče je presodilo, da je država v 15 dneh dolžna članom Sindikata vojakov Slovenije (SVS) priznati in izplačati tretjo četrtino odprave nesorazmerij.

Sodbo, ki po njihovih navedbah posredno zadeva vse zaposlene v javnem sektorju, so dobili na prvi stopnji.

SVS je kolektivni spor zaradi neizplačevanja tretje četrtine nesorazmerij sprožil z vložitvijo tožbe novembra 2011. Po več obravnavah na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani je to po dveh letih odločilo, da je vlada kršila kolektivno pogodbo za javni sektor, saj v obdobju od 1. oktobra 2010 do 31. maja 2012 ni izplačevala tretje četrtine nesorazmerij vsem upravičenim članom SVS, pišejo v sindikatu. Po njihovi oceni je bil vsak upravičeni pripadnik zadnja tri leta v povprečju prikrajšan za 1.200 evrov.

V SVS navajajo, da je sindikat državnih organov na drugi stopnji v isti zadevi že dobil tožbo zaradi enakih kršitev kolektivne pogodbe za javni sektor. Na podlagi njene pravnomočnosti je SVS že zahteval njeno izvršitev za svoje člane v maju. A vlada pravnomočne sodbe po navedbah SVS ne želi izvršiti in "se s tem postavlja nad sodno vejo oblasti". Kot so zapisali v sindikatu, je namreč država uporabila revizijo kot izredno pravno sredstvo.

V postopku je še več drugih kolektivnih sporov in septembra bo vložena tudi nova tožba za dodatke za delo zunaj rednega delovnega časa za ure, ki se kompenzirajo, napovedujejo v sindikatu. Prav tako bodo, kot navajajo, zahtevali presojo ustavnosti zaradi prepovedi stavke.

Komentarjev 1
  • Oxxo 18:50 07.avgust 2013.

    To je pa produkt levičarjev... in spet bo narod plačeval za nazaj... + obresti.... Jaoooo kakšni "sposobneži" nas vodijo.... BANDA LEVIČARSKA in DESNIČARSKA