"Vlada na meji norčevanja"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Protest nevladnikov. Danes pred vlado, ker jih ignorira pri pripravi zakonov.
Oglej si celoten članek

“Da ministrstvo za izobraževanje pri zakonu o visokem šolstvu javni razpravi nameni le dva dni, je smešno, kar dela vlada, pa je na meji norčevanja,” pravijo na Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

V zgolj zadnjega pol leta je vlada namreč v 81 odstotkih primerov kršila resolucijo o normativnih dejavnostih, ki določa, da mora javnost imeti od 30 do 60 dni za podajanje mnenj o predlogih zakonov. Danes bodo zato nevladniki pred vlado skupaj z varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik protestno prebrali resolucijo.

Zakoni po tekočem traku

V prvih treh mesecih po uveljavitvi resolucije leta 2009 jo je Pahorjeva vlada kršila v 62 odstotkih primerov. “Takrat smo stanje označili za katastrofalno, a ta vlada je v primerljivem trimesečju resolucijo kršila v 85 odstotkih primerov,” razlaga Simon Mlakar iz CNVOS. Nevladniki dodajajo, da je vlada načela iz resolucije vnesla tudi v svoj poslovnik, tako da krši lastna pravila. “Praktična posledica takšnega ignoriranja resolucije ni le padec demokratičnih standardov. Je tudi množična produkcija zakonov, katerih vsebina ni usklajena s strokovno javnostjo,” trdijo na CNVOS. Kršitve vlade štejejo s posebnim spletnim števcem; v zadnjih šestih tednih so jih našteli 25.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 13:05 4. Oktober 2012.

    da, za papir pa kredit vzamejo in so kompletni

  • 11:57 4. Oktober 2012.

    predlagam , da nevladniki , Čebaškova, Štrukelček, Semulič , Posedi , Jani Mudadorfer, Alenčica Šivilja, Han, in Veber ustanovijo TISKARNA …

  • 11:49 4. Oktober 2012.

    že, že, ampak glejta tudi drugo plat medalje, brez tega lahko po drugi strani pride do sprejemanja popolnoma neumnih zakonov, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.