Slovenija
10 ogledov

"Vlada na meji norčevanja"

Aleš Hojs Saša Despot
Protest nevladnikov. Danes pred vlado, ker jih ignorira pri pripravi zakonov.

“Da ministrstvo za izobraževanje pri zakonu o visokem šolstvu javni razpravi nameni le dva dni, je smešno, kar dela vlada, pa je na meji norčevanja,” pravijo na Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS).

V zgolj zadnjega pol leta je vlada namreč v 81 odstotkih primerov kršila resolucijo o normativnih dejavnostih, ki določa, da mora javnost imeti od 30 do 60 dni za podajanje mnenj o predlogih zakonov. Danes bodo zato nevladniki pred vlado skupaj z varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek Travnik protestno prebrali resolucijo.

Zakoni po tekočem traku

V prvih treh mesecih po uveljavitvi resolucije leta 2009 jo je Pahorjeva vlada kršila v 62 odstotkih primerov. “Takrat smo stanje označili za katastrofalno, a ta vlada je v primerljivem trimesečju resolucijo kršila v 85 odstotkih primerov,” razlaga Simon Mlakar iz CNVOS. Nevladniki dodajajo, da je vlada načela iz resolucije vnesla tudi v svoj poslovnik, tako da krši lastna pravila. “Praktična posledica takšnega ignoriranja resolucije ni le padec demokratičnih standardov. Je tudi množična produkcija zakonov, katerih vsebina ni usklajena s strokovno javnostjo,” trdijo na CNVOS. Kršitve vlade štejejo s posebnim spletnim števcem; v zadnjih šestih tednih so jih našteli 25.

Komentarjev 5
  • McClain 13:05 04.oktober 2012.

    da, za papir pa kredit vzamejo in so kompletni

  • mrki 11:57 04.oktober 2012.

    predlagam , da nevladniki , Čebaškova, Štrukelček, Semulič , Posedi , Jani Mudadorfer, Alenčica Šivilja, Han, in Veber ustanovijo TISKARNA EU d.o.o. in začnejo štancati cekinčke - le tako bomo lahko zadostili NEOMEJENI potrebi po zapravljanju TUJEGA denarja !!

  • Sebastjan Kroflič 11:49 04.oktober 2012.

    že, že, ampak glejta tudi drugo plat medalje, brez tega lahko po drugi strani pride do sprejemanja popolnoma neumnih zakonov, ki si jih izmislijo brez posvetovanja s strokovno javnostjo, kar pa tudi ni dobro. Vsekakor pa bi bilo treba nadzirat, ...prikaži več, kdaj gre za konstruktivne predloge k nekemu zakonu in kdaj za zavlačevanje...