"Vlada naj odpravi enotne počitnice"

Foto: Žurnal24 (Foto: Gregor Katič)
Slovenski turizem bo zaradi enotnih počitnic šolarjev utrpel veliko škodo, opozarjajo v SDS in pozivajo k seji.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, imajo v skladu z novim pravilnikom o šolskem koledarju vse osnovne in srednje šole šolske počitnice v istem terminu.

Zadnje ocene kažejo, da naj bi v Kranjski Gori zato izgubili dva milijona evrov, na Rogli pa okoli 400 tisoč evrov.

Lokalna turistična organizacija Kranjska Gora pravi, da sta tedna pred počitnicami in po njih zasedena le okoli 10-odstotno, v tednu počitnic pa morajo goste odklanjati.

 

V SDS ob tem pravijo, da so že ob sprejetju pravilnika želeli sklicati sejo, saj jim je bilo "jasno, da bo zaradi združitve počitnic v enoten termin slovensko turistično gospodarstvo utrpelo veliko gospodarsko škodo".

Korist za tujce
"Združene zimske počitnice bodo očitno najbolj koristile tujim smučiščem in tujim turističnim gospodarstvom. Skupna ocena škode slovenskemu turističnemu gospodarstvu, ki bo posledica združitve obeh terminov zimskih počitnic, je ocenjena na približno 15 milijonov evrov," pravijo v največji opozicijski stranki in zato predlagajo nujen sklic seje Odbora za gospodarstvo, kjer bi predlagali vladi, da "nemudoma odpravi enotne zimske počitnice in vzpostavi prejšnje stanje".

A dejstvo je, da četudi bi si šolsko ministrstvo premislilo, bi režim zimskih počitnic še vsaj letos ostal enak. Poleg tega vlada želi dobiti v vpogled podatke o konkretnih ocenah škode. Na sestanku delovne skupine za evalvacijo učinkov enotnih zimskih počitnic je denimo generalni direktor direktorata za vrtce in osnovne šole Boris Černilec pozval vse, ki opozarjajo na povečanje gospodarske škode zaradi enotnih počitnic, naj zberejo podatke ter ocenijo škodo, nato pa se bodo pogovarjali dalje.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.