Slovenija
6 ogledov

"Vlada naj odpravi enotne počitnice"

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Slovenski turizem bo zaradi enotnih počitnic šolarjev utrpel veliko škodo, opozarjajo v SDS in pozivajo k seji.

Kot je znano, imajo v skladu z novim pravilnikom o šolskem koledarju vse osnovne in srednje šole šolske počitnice v istem terminu.

Zadnje ocene kažejo, da naj bi v Kranjski Gori zato izgubili dva milijona evrov, na Rogli pa okoli 400 tisoč evrov.

Lokalna turistična organizacija Kranjska Gora pravi, da sta tedna pred počitnicami in po njih zasedena le okoli 10-odstotno, v tednu počitnic pa morajo goste odklanjati.

 

V SDS ob tem pravijo, da so že ob sprejetju pravilnika želeli sklicati sejo, saj jim je bilo "jasno, da bo zaradi združitve počitnic v enoten termin slovensko turistično gospodarstvo utrpelo veliko gospodarsko škodo".

Korist za tujce
"Združene zimske počitnice bodo očitno najbolj koristile tujim smučiščem in tujim turističnim gospodarstvom. Skupna ocena škode slovenskemu turističnemu gospodarstvu, ki bo posledica združitve obeh terminov zimskih počitnic, je ocenjena na približno 15 milijonov evrov," pravijo v največji opozicijski stranki in zato predlagajo nujen sklic seje Odbora za gospodarstvo, kjer bi predlagali vladi, da "nemudoma odpravi enotne zimske počitnice in vzpostavi prejšnje stanje".

A dejstvo je, da četudi bi si šolsko ministrstvo premislilo, bi režim zimskih počitnic še vsaj letos ostal enak. Poleg tega vlada želi dobiti v vpogled podatke o konkretnih ocenah škode. Na sestanku delovne skupine za evalvacijo učinkov enotnih zimskih počitnic je denimo generalni direktor direktorata za vrtce in osnovne šole Boris Černilec pozval vse, ki opozarjajo na povečanje gospodarske škode zaradi enotnih počitnic, naj zberejo podatke ter ocenijo škodo, nato pa se bodo pogovarjali dalje.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.