Vlada posvojila predloge KPK

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Vlada bo danes predvidoma obravnavala predlog sprememb zakona o davku na nepremičnine, ki jih je napovedala minuli četrtek, in ga poslala v DZ.
Oglej si celoten članek

Minister za notranje zadeve Gregor Virant je predstavil petnajst predlogov za boj proti korupciji, ki jih je vladi predala Komisija za preprečevanje korupcije in do katerih se je vlada pozitivno opredelila. Virant je dejal, da se je odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj v lanskem letu zelo pospešilo.

Med predlogi, ki jih je vlada sprejela je vpeljava pravila zakonodajne sledi. Zakonodajna sled omogoča slednje ali so bili pri predlogih aktov vključeni zunanji strokovnjaki in koliko se jim je plačalo.

Župane lahko odpokličejo volivci

MNZ mora do junija 2014 pripraviti spremembo Zakona o lokalni samoupravi, ki bo uvedla možnost odpoklica župana. Župana bodo lahko odpoklicali na pobudo volivcev. Pripravili bodo tudi besedilo novele Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije do konca leta 2014, ki bo vzpostavilo ustreznejše/strožje pravne podlage za odpoklic posameznika z javne funkcije v primeru obsodbe in v kolikor bo ugotovljeno, da je kršil protikorupcijski zakon.

Prenova bo doletela tudi zakon o KPK, za katerega je osnutek pripravila komisija sama. Virant je izpostavil dve točki, in sicer okrepitev pooblastil komisije za nadzor nad premoženjem funkcionarjev v tuijini in nadzor nad družinskimi člani funkcionarjem, s čimer se lahko preveri morebitne obvode sredstev. Bolj jasno naj bi bil urejen tudi sodni nadzor nad odločitvami KPK.

Med ukrepi, ki jih napoveduje vlada, so tudi ureditev evidence Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov, sprejetje novega zakona o slovenskem državnem holdingu, centraliazcija in informatizacija javnega naročanja v javnem zdravstvu, učinkovit in pregleden nadzor nad delovanjem nosilcev javnih pooblastil in področnih organizacij nosilcev javnih pooblastil in sistemska reorganizacija delovanja inšpekcijskih služb.

Imenovali operativno skupino

V povezavi z nepremičninskim davkom je vlada danes imenovala zgolj člane operativne skupine. Operativno skupino za zagotovitev učinkovitega izvajanja Zakona o davku na nepremičnine in projekta uvajanja nepremičninskega davka vodi Ministrstvo za finance. V operativni skupini, ki jo vodi Mateja Vraničar z ministrstva za finance sta še dve predstavnici ministrstva za finance (Irena Popovič in Neva Žibrik), dva predstavnika davčne uprave (Jana Ahčin in Martin Poteko), dva predstavnika ministrstva za infrastrukturo in prostor (Bojan Babič in Tanja Bogataj), dva predstavnika geodetske uprave (Anton Kupic in Aleš Seliškar), dve predstavnici ministrstva za kmetijstvo in okolje (Tanja Strniša in Tadeja Kvas Majer), dve predstavnici ministrstva za notranje zadeve (Iris Jeglič in Darja Drnovšek), predstavnica ministrstva za pravosodje (Barbara Gerečnik) in dve predstavnici vrhovnega sodišča (Jasminka Jaša Trklja in Alma Ključanin).
 
Vse spremembe, o katerih se je v minulih dneh govorilo, se bodo izvajale skozi zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki je trenutno v državnem zboru, ker je to najhitrejša možnost za izvedbo sprememb.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:04 5. Marec 2014.

    http://izs.mitv.si/asset/9A3t26D3rX7AkjyDz

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.