Vlada potrdila: 40 evrov za mesec

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Vlada je danes sprejela predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane. Parlament bo o tem odločal jeseni.
Oglej si celoten članek

Vlada je danes obravnavala predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane in ga tudi sprejela. Ob tem je minister za notranje zadeve Gregor Virant napovedal, da bo zakon septembra obravnaval še državni zbor, pri čemer si minister želi, da bi postopek minil s čimmanj čustvenimi in političnimi razpravami.

10.000 upravičencev

Upravičenci bodo z upravnim postopkom dobili po 40 evrov na mesec izbrisa. Če se s tem ne bo strinjal, pa bo lahko tožil državo, a bo lahko dobil največ dvainpolkrat višjo odškodnino od predvidenega pavšala. Upravičencev bo okoli 10.000. Do povračila škode bodo upravičeni izbrisani iz registra stalnega prebivalstva z urejenim statusom v Sloveniji, bodisi z dovoljenjem za stalno prebivanje ali slovenskim državljanstvom. Z ureditvijo statusa je namreč izbrisani pokazal interes oziroma željo za nadaljnje prebivanje v Sloveniji, so navedli. Upravni postopek za določitev denarne odškodnine bodo morali izbrisani začeti sami, zahtevo pa bodo lahko vložili v treh letih od začetka uporabe predlaganega zakona.

Izplačevali bodo pet let

Za odškodnine bo država odštela nekaj več kot 76 milijonov evrov v petih letih, je zatrdil Virant. V prvi tranši bodo upravičenci dobili do 1000 evrov odškodnine, razliko do preostalega zneska pa v nadaljnjih štirih letih. 

Predstavniki izbrisanih in vlada so si sicer še vedno na nasprotnih bregovih. Prvim se predlog zdi žaljiv, pravico pa bodo še naprej iskali na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 23:01 30. September 2013.

    najboljš pa da greš ti gospod za sodnika,boš dal kar mal več kot 100 eur:)<br />pa še nobenga ne boš …

  • 05:41 26. Julij 2013.

    Vrnili se bodo saj jim je prelepo v Sloveniji nihče jih ne kliče na odgovornost za stanje kakršno je po …

  • 05:38 26. Julij 2013.

    To se pa ne bo zgodilo čeprav bi bilo prelepo.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.