Slovenija
18 ogledov

Vlada potrdila: 40 evrov za mesec

Slovenija 21.03.2013 prva seja vlade Alenke Bratusek, vlada, ministri; foto:Sasa Saša Despot
Vlada je danes sprejela predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane. Parlament bo o tem odločal jeseni.

Vlada je danes obravnavala predlog zakona o odškodninski shemi za izbrisane in ga tudi sprejela. Ob tem je minister za notranje zadeve Gregor Virant napovedal, da bo zakon septembra obravnaval še državni zbor, pri čemer si minister želi, da bi postopek minil s čimmanj čustvenimi in političnimi razpravami.

10.000 upravičencev

Upravičenci bodo z upravnim postopkom dobili po 40 evrov na mesec izbrisa. Če se s tem ne bo strinjal, pa bo lahko tožil državo, a bo lahko dobil največ dvainpolkrat višjo odškodnino od predvidenega pavšala. Upravičencev bo okoli 10.000. Do povračila škode bodo upravičeni izbrisani iz registra stalnega prebivalstva z urejenim statusom v Sloveniji, bodisi z dovoljenjem za stalno prebivanje ali slovenskim državljanstvom. Z ureditvijo statusa je namreč izbrisani pokazal interes oziroma željo za nadaljnje prebivanje v Sloveniji, so navedli. Upravni postopek za določitev denarne odškodnine bodo morali izbrisani začeti sami, zahtevo pa bodo lahko vložili v treh letih od začetka uporabe predlaganega zakona.

Izplačevali bodo pet let

Za odškodnine bo država odštela nekaj več kot 76 milijonov evrov v petih letih, je zatrdil Virant. V prvi tranši bodo upravičenci dobili do 1000 evrov odškodnine, razliko do preostalega zneska pa v nadaljnjih štirih letih. 

Predstavniki izbrisanih in vlada so si sicer še vedno na nasprotnih bregovih. Prvim se predlog zdi žaljiv, pravico pa bodo še naprej iskali na Evropskem sodišču za človekove pravice.

Komentarjev 8
  • Nadi 23:01 30.september 2013.

    najboljš pa da greš ti gospod za sodnika,boš dal kar mal več kot 100 eur:)pa še nobenga ne boš peljal do meje ne brezplačno in ne drugačemed izbrisanimi je večina poštenih ljudi ki so si v Slo ustvarili ...prikaži večli družine, dočakali pokojnine in na žalost še izbris zaradi nekaterih polpsmenih uradnikov ki ne razlikujejo stalnega prebivališča od državljanstva

  • westal 05:41 26.julij 2013.

    Vrnili se bodo saj jim je prelepo v Sloveniji nihče jih ne kliče na odgovornost za stanje kakršno je po njihovi zaslugi.

  • westal 05:38 26.julij 2013.

    To se pa ne bo zgodilo čeprav bi bilo prelepo.