Vlada razrešila direktorico Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Očitajo ji tudi nezakonita ravnanja.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji seji izdala odločbo o razrešitvi Irene Majcen s položaja direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Vlada Majcnovi, ki bi se ji štiriletni mandat iztekel novembra prihodnje leto, očita nezakonita ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in v nekaterih primerih premalo aktivno vlogo direktorice sklada.

Prejšnji teden ji je generalni sekretariat vlade poslal obvestilo o razlogih za razrešitev ter s pozivom, naj se o teh razlogih pisno izjasni. To je storila v petek, vlada pa je danes njeno obrazložitev in pojasnila proučila in ugotovila, da ni uspela dokazati, da so očitki neutemeljeni, so po seji vlade sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so dodali, je pristojni organ na podlagi določb zakona o zavodih dolžan razrešiti direktorja, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi oz. če povzroči zavodu večjo škodo ali hujše motnje pri opravljanju dejavnosti.

Očitke zavrača

Majcnova sicer poudarja, da so v ozadju pritiski kmetijskih podjetij, s katerimi je sklad pod njenim vodstvom prekinil zakupne pogodbe za državna kmetijska zemljišča in ni privolil v zunajsodno poravnavo, je danes poročal Radio Slovenija. Za časnik Dnevnik je v minulih dneh ocenila, da sklepa o njeni razrešitvi ne bi bilo, če ne bi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška 6. oktobra letos zavrnila, ko naj bi od nje zahteval, da se v zadevah KŽK in KG Lendava, s katerima je sklad prekinil zakupni pogodbi, poravna v njun prid. Kmetijski minister je to za Dnevnik zanikal.

Z jutrišnjim dnem bo Majcnovo na položaju začasno za leto dni kot vršilec dolžnosti direktorja zamenjal Aleš Tolar.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.