Slovenija
967 ogledov

Vlada razrešila direktorico Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov

Irena Majcen Anže Petkovšek
Očitajo ji tudi nezakonita ravnanja.

Vlada je na današnji seji izdala odločbo o razrešitvi Irene Majcen s položaja direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS. Vlada Majcnovi, ki bi se ji štiriletni mandat iztekel novembra prihodnje leto, očita nezakonita ravnanja, postopanja, kršitve obveznosti dobrega poslovanja in v nekaterih primerih premalo aktivno vlogo direktorice sklada.

Prejšnji teden ji je generalni sekretariat vlade poslal obvestilo o razlogih za razrešitev ter s pozivom, naj se o teh razlogih pisno izjasni. To je storila v petek, vlada pa je danes njeno obrazložitev in pojasnila proučila in ugotovila, da ni uspela dokazati, da so očitki neutemeljeni, so po seji vlade sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Kot so dodali, je pristojni organ na podlagi določb zakona o zavodih dolžan razrešiti direktorja, če pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi oz. če povzroči zavodu večjo škodo ali hujše motnje pri opravljanju dejavnosti.

Očitke zavrača

Majcnova sicer poudarja, da so v ozadju pritiski kmetijskih podjetij, s katerimi je sklad pod njenim vodstvom prekinil zakupne pogodbe za državna kmetijska zemljišča in ni privolil v zunajsodno poravnavo, je danes poročal Radio Slovenija. Za časnik Dnevnik je v minulih dneh ocenila, da sklepa o njeni razrešitvi ne bi bilo, če ne bi kmetijskega ministra Jožeta Podgorška 6. oktobra letos zavrnila, ko naj bi od nje zahteval, da se v zadevah KŽK in KG Lendava, s katerima je sklad prekinil zakupni pogodbi, poravna v njun prid. Kmetijski minister je to za Dnevnik zanikal.

Z jutrišnjim dnem bo Majcnovo na položaju začasno za leto dni kot vršilec dolžnosti direktorja zamenjal Aleš Tolar.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.