Vlada pripravlja nov model za odpiranje šol med epidemijo

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA
Sprva je bilo predvideno, da se pouk za prvo triado v šolah začne prihodnji teden.
Oglej si celoten članek

Vlada se je na popoldanski seji celovito seznanila z epidemiološko sliko in preučila možnosti za uresničitev prioritet, kamor na prvi mesti uvršča zdravje in potem ponovni začetek pouka za prvo triado in delovanje vrtcev, je sporočil vladni govorec Jelko Kacin

Odlok podaljšan za sedem dni

"Zaradi slabšanja epidemioloških razmer, je vlada sprejela odločitev o podaljšanju veljave večine obstoječih odlokov, vključno z odlokom o spremembi odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih zavodih," je sporočil Kacin. Na podlagi mnenja skupine za zajezitev covid-19 je vlada zaprtje šol podaljšala še do 18. januarja. 

Šole s prilagojenim programom ostajajo odprte. 

Ministrica za šolstvo Simona Kustec je pred tem dlje časa napovedovala, da bodo, če bo epidemiološka slika dobra, šole za učence prve triade odprli v začetku prihodnjega tedna, že sredi tedna pa bi sledili tudi drugi učenci in nato dijaki zadnjih letnikov. A že po včerajšnjem zvišanju števila na novo odkritih primerov okuženih s korona virusom, je predsednik vlade na srečanju s predstavniki zdravstva in ravnatelji dejal, da odprtje šol ne bi bilo varno. 

Vlada bo pripravil predlog modela za odprtje šol

"Odprtje OŠ za učence prve triade in vrtcev je najvišja prioriteta koalicije, iz teh razlogov je seja vlade trajala bistveno dlje kot je bilo načrtovano, kajti dialog, ki se je včeraj začel s povabilom predsednika vlade ravnateljem in ravnateljicam osnovnih in srednjih šol, je postregel kar z nekaj operativnimi možnostmi, kako bi ob zagotavljanju določenih predpogojev in standardov lahko omogočili začetek šolanja v šolah," je sporočil Kacin. 

Vlada bo tako pripravila predlog modela šolanja v šolah v času epidemije in ga ponudila v razpravo ravnateljem in ravnateljicam. Na včerajšnjem srečanju je Janša omenjal možnost "vmesnih variant" kot je izvajanja pouka, kot ga izvajajo v nekaterih drugih evropskih državah, ko v šolo prihaja le del učencev ali pa pouk v šolah izvajajo le polovični čas. 

Krek: "Če bomo šli v odpiranje šol, bo rešim najbolj strog"

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Milan Krek pa je včeraj dejal: "Treba je vedeti: v kolikor bomo šli v odpiranje šol, bo režim najbolj strog. To pomeni maske, zračenje vsaj 10 minut na uro, manjše razrede, vzpostavljanje varnih mehurčkov, nedruženje v zbornici." 

 

 

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 21:44 7. Januar 2021.

    Krek naj bo kar lepo tiho! Najprej naj si on pravilno natakne svoj nagobčnik, potem lahko karkoli govori o zaščitnih …

  • 19:19 7. Januar 2021.

    Vredu da je lahko otrok z staršem v trgovini cel dan in še kakšne druge destinacije se naužije, kjer je …

  • 18:06 7. Januar 2021.

    Simono po končani burleski poslat na sodišče za vojne zločince in ji sodit za genocid!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.