Slovenija
13026 ogledov

Ministrica napovedala, kateri otroci se bodo vrnili v šolo prihodnji teden

Simona Kustec Anže Malovrh/STA
Če bo vse idealno, bo prihodnji teden v šolah in vrtcih precej drugače.

"Prihodnji teden začnemo. Če bo vse idealno, bomo do konca prihodnjega tedna imeli nazaj vse vrtčevske otroke, ki se bodo želeli vrniti, in prvo triado. Od srede naprej se bodo vračali tudi učenci četrtega in petega razreda. Potem pa, pod vsemi najbolj lepimi, idealnimi pogoji, v prihodnjem tednu še preostanek ostalih učencev osnovne šole, zaključni letniki srednjih šol ter učenci na smeri nižje poklicne izobrazbe. Sledijo srednješolci, po C modelu, za njimi še študenti."

Testiralo se je približno 86 odstotkov zaposlenih

Jutri se po množičnem testiranju zaposlenih v šole vračajo učenci s posebnimi potrebami. Kot je za oddajo Svet na Kanalu A povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec, je to pomembno zato, da bodo samo zdravi učitelji vstopili v šolske prostore, s tem pa bodo starše prepričali, da je vrnitev v šole varna. Po njenih dosedanjih informacijah se je testiralo 86 odstotkov vseh zaposlenih, med njimi je bilo na testiranju pozitivnih "kar nekaj odstotkov"

Prihodnji teden bi testirali 30 tisoč zaposlenih

S testiranjem prej niso začeli zato, ker so morali biti testi čim bolj sveži, je povedala ministrica - "še bolje bi bilo, če bi jih testirali kako uro pred odprtjem". Določene protokole morajo še optimizirati, je dodala Kustec, ker bodo naslednji teden, "če bo vse po sreči in naših željah" začeli spuščati nazaj v šole prvo triado učencev in učenk ter vrtčevske otroke. "Takrat bomo imeli en velik zalogaj, opraviti bo treba okrog 30 tisoč testov, preden bomo lahko odprli vrata," je poudarila.

"Ocenjujem, da smo šli absolutno prezgodaj na izobraževanje na daljavo"

V Sloveniji se otroci šolajo od doma že več kot 70 dni, kar poleg vprašanja kakovosti tovrstnega šolanja predstavlja tudi vse večji pritisk na starše in njihova delovna mesta. Razlogov za tako dolgo obdobje zaprtih šol je po mnenju šolske ministrice več. "Sama ocenjujem, da smo šli absolutno prezgodaj na izobraževanje na daljavo, hkrati pa razumem, zakaj smo to morali narediti - da je zdravstveni sistem lahko oddelal svoje poslanstvo. Pri ponovnem zagonu šole smo na nek način v stalnih dilemah in se sprašujemo, kaj je prav, kaj je narobe, kako narediti, da bo najbolj pravično," je povedala.

Opozorila je tudi, da je stališč ljudi o vračanju otrok v šolo več - prva skupina meni, da je treba otroke čim prej spraviti nazaj v šole in vrtce, druge pa je strah za zdravje otrok in svojih bližnjih. Zato je po njenem prepričanju treba doseči konsenz, ko bo stanje dovolj varno, da se lahko otroci vrnejo v šolske klopi. 

Bolj zahtevne vsebine naj prihranijo za povratek v šolske klopi

Zaveda se, da je šolanje na daljavo stresno za vse - za šolarje, dijake in študente. Tudi znanje, ki ga pridobijo na daljavo, po njenih besedah ni primerljivo z znanjem, pridobljenim v šoli. A je poudarila, da so prav zato identificirali tiste cilje, ki jih je z izobraževanjem na daljavo mogoče usvojiti, učiteljem in učiteljicam pa so svetovali, da bolj zahtevne vsebine prihranijo za povratek v šolske klopi. 

"Učitelji morajo prepoznati vsebine, ki jih je 'najšibkejši člen' zmožen usvojiti na daljavo," je dodala.

Večja usposobljenost za delo z IKT 

Je pa po njenih besedah pozitivno, da se je usposobljenost za usvajanje znanja preko informacijsko-komunikacijskih tehnologij (IKT) v tem času povišala ne le pri otrocih, temveč tudi pri zaposlenih. "Verjamem, da bomo v tem smislu postali ena bolj prepoznavnih držav članic, ko se bomo potem primerjali. Kar se tiče z vidika primerjave usvojenega znanja glede na prejšnje generacije, pa si veliko obetamo od rezultatov nacionalnega preverjanja znanja, ko bomo lahko na podlagi rezultatov objektivno primerjali, kakšen je ta razkorak," je poudarila.

Prihodnji teden, "če bo vse idealno", nazaj prva triada in vrtčevski otroci

Šole pa so na vrnitev otrok pripravljene, je povedala Kustec. "Prihodnji teden začnemo. Če bo vse idealno, bomo do konca prihodnjega tedna imeli nazaj vse vrtčevske otroke, ki se bodo želeli vrniti, in prvo triado. Od srede naprej se bodo vračali tudi učenci četrtega in petega razreda. Potem pa, pod vsemi najbolj lepimi, idealnimi pogoji, v naslednjem tednu še preostanek ostalih učencev osnovne šole, zaključni letniki srednjih šol ter učenci na smeri nižje poklicne izobrazbe. Sledijo srednješolci, po C modelu, za njimi še študenti," je napovedala in dodala, da bi se, če bo epidemiološka slika dobra, letni semester začel izvajati na fakultetah.  

Odločitev bodo sporočili najkasneje v četrtek, je še povedala Kustec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • marialorca 16:04 05.januar 2021.

    ***** Odločitev bodo sporočili najkasneje v četrtek, je še povedala Kustec. ***** Predlagam, da v nedeljo zvečer in v ponedeljek zjutraj "visimo" na tweeterju.... Bodo oča tvitnili kako bo.

  • rafo 14:34 05.januar 2021.

    ali lahko umaknete ta konjski fris iz portala

  • Avatar Leon
    Leon 07:50 05.januar 2021.

    Manipulacija z otroci je politicni konstrukt . Kako je z cepljenjem Covid za otroke? Menda se oni ne bodo cepili . Zakaj ?