Slovenija
40371 ogledov

Novo o vračanju v šole in vrtce po novem letu

simona kustec Posnetek zaslona
Pričakujemo in želimo, da učitelji razumejo, zakaj je to testiranje pomembno in potrebno," pravi ministrica za izobraževanje Simona Kustec.

Po tem, ko je vlada včeraj sklenila, da se bodo zaradi trenutnih epidemioloških razmer prihodnji teden v šolo vrnili le učenci s posebnimi potrebami, pouk za šolarje pa bo potekal na daljavo, je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec danes sporočila, da se bodo učenci prve triade "če bo vse po pričakovanjih in bo epidemiološka slika primerna, v šolo vrnili 11. januarja". Takrat naj bi se odprli tudi v vrtci.
V najbolj idealnem primeru bi še isti teden v šole vrnila še druga triada, pravi Kustečeva. V tej skupini naj bi se v šole vrnili tudi dijaki zadnjih letnikov. 

Hitri testi: Pričakujemo, da bodo učitelji razumeli, zakaj so pomembni

Učenci s posebnimi potrebami bodo v šolske klopi sedli 5. januarja, v ponedeljek, 4. januarja pa bodo potekala hitra testiranja učiteljev in vzgojiteljev, ki delajo s temi učenci.
Sproti, glede na sproščanje ukrepov, bodo na hitre teste vabljeni tudi ostali učitelji. "Pričakuje se, da se učitelji tin vzgojitelji testirajo tik pred samo vrnitvijo v prostore šol ali vrtcev, zato, da se bodo sami počutili varne in zdrave in tako tudi vsi tisti, s katerimi bodo imeli v šolah in vrtcih opravka. Pričakujemo in želimo, da učitelji razumejo, zakaj je to testiranje pomembno in potrebno," pravi ministrica za izobraževanje.

Številne države, med njimi Hrvaška, Nemčija, Avstrija, Nizozemska in Danska, po novem letu ne bodo odpirale šol. Nekaj jih je tudi podaljšalo zimske počitnice. 

Testiranje za učence ni predvideno, je pa možno

Testiranje za učence ni predvideno, bomo pa imeli starši, ki bodo želeli, imeli možnost za testiranje otrok, je danes zagotovila Kustečeva.
Prav tako se bodo lahko vedno, ko bodo čutili željo ali potrebo, ponovno testirali tudi učitelji. "Tako lahko zagotovimo maksimalen občutek varnosti in preverjanja, da so zdravi," pravi Kustečeva. Ministrstvo bo sicer pripravilo protokol glede pogostosti ponovnih testiranj učiteljev.  

Ministrica: V šolo bi se lahko vrnili prej, kot narekujejo smernice iz decembra

"Če ste jezni name, vam priznam, da sem jezna tudi sama," je v precej čustvenem nagovoru, zadnjem letos, še dejala ministrica za izobraževanje, ki je razočarana, ker "smo nemočni, se je v družbi skrhalo zaupanje in neštete prebedele noči niso dale rezultatov." 

Ministrica zagotavlja, da ji ni vseeno in, da si bo na vse načine prizadevala za čim prejšnjo vrnitev v šole. "Izhodiščno sledimo vračanja iz začetka decembra, kjer so določeni kriteriji za to, hkrati si pa želimo in ocenjujemo, da se v primeru, ko bomo skupaj z vsemi vključenimi, tako s predstavniki ravnateljev in zaposlenih kot s strokovnim delom in v sodelovanju s starši našli zagotovila, lahko varno vračamo še prej," pravi ministrica. Vsi odgovorni se bodo sestali v ponedeljek, ko bodo skušali najti optimizacije glede smernic poučevanja v šolah v času epidemije koronavirusa.  

 

 

 

Komentarjev 35
  • groffriedrich 21:44 31.december 2020.

    Vsem,desnim,levim,sredinskim,pa tudi takšnim,ki ne spadajo v zgoraj navedene skupine,želim predvsem:SVOBODNO,ZDRAVO,USPEŠNO TER BOLJ UMIRJENO prihajajoče leto saj se staro leto počasi izteka in z njim tudi stare skrbi.Vsled spremljanja raznih komentarjev in dajanja tudi svojih pa vsaj malo upam,da že tako ...prikaži več izredno malo slovencev,kot nas je,da bi vsaj enkrat,vsaj enkrat postali složni in svetu dokazali,da,čeprav smo tako mali narod,smo po duši večji narod,kot marsikateri narod na tem svetu.SREČNO!

  • alojz47 18:51 31.december 2020.

    Živijo kako te ni sram postavljati pogoje glede šolstva moraš se testirat cepit da greš v šolo sramota za Slovenijo tudi na wc ne smeš če nisi testiran in cepljen Bogi naši otroci hlapci na svoji zemlji. Ubogi učitelji samo ...prikaži večo nas ustrahujete tudi za nas bo enkrat posijalo sonce sreče vam pa bijejo zadne ure. Tudi denar vam ne bo pomagal. Imejmo se radi pomagajmo si vsi smo ljudje jaz sem pomagat vsem.

  • franko0 18:18 31.december 2020.

    Takoj v šole vsi. Odgovarjali boste,. Budale jedne ,pa kaj se greste. Nobene bolezni ni. nobenenega virusa ni , razen virus politike