Slovenija
37990 ogledov

Končno padla odločitev, kateri učenci se prihodnji teden vračajo v šolske klopi

Šola in covid Epa
Odločili so se tudi, kakšne omejitve gibanja bodo veljale za novoletne praznike.

Prost prehod po državi, a policijska ura ostaja

Uradni govorec vlade Jelko Kacin je v oddaji Odmevi povedal, da bodo 31. 12. in 1. 1. veljala enaka pravila kot za božične praznike. To pomeni, da bo 31. 12. od 12. ure do 1. 1. do 20. ure zvečer možno gibanje po celotni državi in obisk sorodnikov in prijateljev. Še vedno pa velja prepoved gibanja v nočnem času, kar pomeni, da ognjemetov ne bo, prav tako ne bo zbiranja na javnih mestih.

"Vlada se je največ zadržala pri celovitem ocenjevanju epidemioloških razmer, kako razumeti to povečano število okuženih, ki jih prinašajo hitri testi," je o nocojšnji seji povedal Kacin. Ocenili so, da je kljub vsemu dobro, da so pozitivne odkrili, večina teh primerov pa je asimptomatskih. Ker so se ljudje pozitivno odzvali na možnost testiranja, se je vlada odločila, da bo hitro testiranje bolj dostopno tudi v novem letu. Na tak način bodo skušali čim bolj zamejiti širjenje virusa in čim prej odkriti pozitivne primere.

V šolo se vračajo le učenci s posebnimi potrebami

Kako pa bo s šolo? "Odločili so se, da so izpolnjeni vsi pogoji, da bi lahko na prvi dan prihodnjega tedna učitelji in vzgojitelji, ki delajo z otroci s posebnimi potrebami, opravili test, nato pa bi se naslednji dan začel pouk v skladu z ugotovitvami Ustavnega sodišča," je povedal Kacin.

Za prvo triado pa po Kacinovih besedah pogoji za vrnitev v šolo še niso izpolnjeni. "Danes o tem sploh ni bilo konkretnega predloga, ki bi se lahko uvrstil na dnevni red, a splošna epidemiološka situacija ne omogoča varne vrnitve prve triade v šole. Vlada veliko upanja polaga prav v to testiranje, torej v testiranje vseh učiteljev in ustvarjanje vseh pogojev za varno šolo," je povedal Kacin. O vrnitvi učencev prve triade v šolo se bodo pogovarjali šele naslednji teden.

"Takrat bodo razmišljali o tem, kdaj bi lahko začela s šolo prva triada in pod kakšnimi pogoji," je še pojasnil Kacin.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • anica00 14:20 31.december 2020.

    Virus otrokom s posebnimi potrebami ne.more škodovati?

  • ana19 12:34 31.december 2020.

    Sram vas bodi, delate vse nas psihicne invalide.

  • si_rob 12:00 31.december 2020.

    Otroci bi morali že davno v šolo. Ministrica je nesposobna, brez svojega mnenja, zato samo kima v vladi. Ravnatelji in učitelji pa so približno enaki. (opravičujem se redkim izjemam) Najlepše jim je doma za isto plačo.