Zdravje
4894 ogledov

Boste lahko izbrali vrsto cepiva? To pravijo pristojni!

Cepljenje proti covid-19 Epa
Kmalu bo v Sloveniji na voljo vsaj še eno cepivo, ki bo za uporabo registrirano januarja.

"Cepljenje v Sloveniji se je začelo uspešno, vse je potekalo po načrtih," je na današnji tiskovni konferenci povedala Nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek. "V soboto smo prejeli prvo pošiljko, 9750 odmerkov cepiva. Še isti dan je NIJZ pripravil cepiva za razdeljevanje, v nedeljo zjutraj so pričeli z razdeljevanjem in cepljenjem. Vse cepivo je bilo na 79 dostavnih mest (12 bolnišnic in 67 DSO) razdeljeno v nedeljo, prav tako je bila ta dan porabljena večina odmerkov."

"Zelo pomembno je, da za čim hitrejšo zaščito čim prej cepimo najbolj ranljive, da ne bodo zbolevali ti, ki so najbolj ogroženi."

Marta Grgič Vitek, NIJZ

Poudarila je, da je edino cepivo proti novemu koronavirusu, ki je sedaj registrirano v EU, gre za Biontech-Pfizerjevo cepivo, je zelo varno in zanesljivo. Neželeni učinki, ki se največ pojavljajo, so: bolečina na mestu cepljenja, glavobol, utrujenost, bolečine v mišicah in sklepih, mrzlica in povišana telesna temperatura. "Gre za blage ali zmerne stranske učinke, ki so izzveneli v nekaj dneh," je poudarila Grgič Vitkova. Dodala je, da se zaščita vzpostavi v približno sedmih dneh po prejetem odmerku. 

Cepljenje v ZDA Grozljivo Svet Zaradi cepljenja se ji je življenje postavilo na glavo Cepljenje UKC Ljubljana COVID-19 V SLO Zdravje Osebni zdravniki dobili navodila, kdaj cepiti ostale Cepljenje UKC Ljubljana Covid-19 Slovenija V Italiji dovolili uporabo 6. odmerka, kaj pa pri nas?

Pričakujejo, da bo začetek cepljenja začetek konca epidemije. "Ublažitve učinkov epidemije za javnozdravstveno, ekonomsko in družbeno škodo ne bo možno doseči brez učinkovitega cepiva," je poudarila Grgič Vitkova. "Prvi učinek, ki smo ga želeli doseči, je zmanjšati umrljivost, težke poteke bolezni ter razbremeniti zdravstveni sistem." 

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Na NIJZ spodbujajo prebivalstvo, da se odzove na cepljenje, takoj ko bo mogoče. Prva pošiljka cepiva je bila namenjena zdravstvenim delavcem in DSO. "Danes je prišla pošiljka 6825 odmerkov cepiva, ki bo namenjena zdravstvenim delavcem," je prednostni seznam razložila Grgič Vitkova. "Najverjetneje bo cepivo šlo v posamezne bolnišnice, nekaj tudi v DSO-je in zdravstvene domove. Verjetno bo večina cepiva šla v bolnišnice, ker bodo te uspele med prazniki pocepiti svoje zdravstvene delavce." 

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Slovenija Neverjetne ugotovitve raziskave o cepljenju med Slovenci šola učenci koronavirus Slovenija Kustečeva žuga: Če bodo dvomi, bo treba na odpiranje šol še počakati Cepljenje Slovenija "Cepivo deluje na rast las." Tako se je na dvome odzvala Beovićeva

Kdaj se bodo lahko začeli cepiti starejši od 80 let zunaj DSO je po besedah Grgič Vitkove težko napovedati. "Imamo obljubljene pošiljke po 16 tisoč odmerkov na teden, najprej se morajo pocepiti zdravstveni delavci, potem je treba prihraniti cepivo za drugi odmerek tistih, ki so se enkrat že cepili," je razložila. Zdravniki interes za cepljenje že zbirajo, a kako bo le to potekalo v praksi, še ni znano. Morda bo uvedeno centralno naročanje, več o tem bo znanega v prihodnjih dneh. 

Na začetku cepiva ne bo mogoče izbirati

V prvi fazi, ko je cepiva malo, ne bo mogoče izbirati med različnimi proizvajalci, v prihodnosti pa bodo morda mogoče razmišljati tudi o tem. "Trenutno je v EU odobreno eno cepivo, v januarju naj bi odobrili cepivo Moderne. Dokler ni cepiva pri nas, težko planiramo," je na vprašanje novinarke, ali bo mogoče izbirati med različnimi proizvajalci povedala Grgič Vitkova. "Dokler imamo kampanjsko cepljenje, bi to pomenilo strašne logistične zaplete. V prvi fazi izbiranje ne bo možno, bo pa o tem presojala stroka, če se bodo pokazale razlike pri učinkovitosti. Morda se bo izkazalo, da je določeno cepivo bolj učinkovito za določene skupine ljudi, npr. za starejše - če bi do tega prišlo, bi se o tem odločali tudi na tej podlagi."

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Epa Epa

Novo cepivo bo v Evropski uniji po pričakovanjih dobilo registracijo 6. januarja. "To potem potrdi Evropska komisija in potem gre v distribucijo," je na tiskovni konferenci povedal uradni govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin. "Ravno tako je predsednica Evropske komisije včeraj ali predvčerajšnjim sporočila, da je EK sklenila dodatno pogodbo za dodatna cepiva v količini 100 milijonov doz. Slovenija dobi okoli pol odstotka skupnih količin, zato se bodo količine razpoložljivih cepiv v naslednjih mesecih povečale. Tako se bo glede na posamezne kategorije lahko razpravljalo, katero cepivo bi bilo bolj primerno. V tem trenutku se čaka na registracijo cepiva Astrazenice in Johnson & Johnson. Cepivi sta vektorski in morda se bodo starejši letniki lažje odločali za vektorska cepiva kot pa za cepivo novejših tehnologij. Teoretične možnosti izbire ostajajo."

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Zdravje Nadaljuje se cepljenje, tu se danes lahko testirate

Cepljenje za starejše od 16 let

Cepivo je registrirano za osebe, starejše od 16 let. "Morda se bodo priporočila spremenila, ko bodo analizirani rezultati študij, v katere so bili vključeni tudi otroci," je pojasnila Grgič Vitkova. 

šola učenci koronavirus Slovenija Zdravje Obvezno cepljenje otrok, če bodo želeli v šolo? Tako odgovarjajo na ministrstvu! cepivo injekcija covid-19 Zdravje Več kot polovica Slovencev se ne namerava cepiti

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 10
  • Janez 08:07 31.december 2020.

    Naj mi nekdo od pristojnih pojasni. Kot otrok sem dal skozi vsa predpisana cepljenja brez problemov. Pred par leti sem se dal cepiti proti gripi. Imel sem tako močno vnetno reakcijo v sklepih da sem bil prepričan da bom ostal ...prikaži več invalid. Po 6 mesecih se je zadeva izboljšala. Sem primeren za cepljenje proti corona virusu??Kdo mi jamči, da ne bom imel hude reakcije??

  • botile 04:56 31.december 2020.

    www︎.︎FideLizy︆.︆net - oddličen projekt za odrrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • matjaz435 19:49 30.december 2020.

    Cepivo sam za tiste ki imajo denar