Zdravje
2883 ogledov

Več kot polovica Slovencev se ne namerava cepiti

cepivo injekcija Profimedia
Najpogostejši razlog proti cepljenju je nezaupanje v cepivo, kar 61 odstotkov vprašanih meni, da bi moralo miniti dlje časa, da bi se cepivo izkazalo za varno.

57 odstotkov napoveduje, da se ne bodo cepili

Sodeč po rezultatih Valiconove raziskave #Novanormalnost se več kot polovica prebivalcev Slovenije ne namerava cepiti proti koronavirusu, ko bo cepivo dostopno. Po njihovih ugotovitvah sicer namera cepljenja narašča s starostjo, oceno lastne ogroženosti in z bližino izkušnje z okužbo.

Dobra četrtina (26 %) jih pravi, da se zagotovo ne bodo cepili, še skoraj tretjina (31 %), da bolj verjetno ne. Da se bodo zagotovo cepili, napoveduje le ena šestina vprašanih, da se bodo verjetno, pa dobra četrtina.

"Nekoliko presenetljivo pa je namera cepljenja nižja med tistimi, ki sicer doživljajo trenutno situacijo zelo negativno (brezupno, kritično, na trenutke kaotično). Namera cepljenja je tako višja od 50 % samo med tistimi z občutkom zdravstvene ogroženosti in starimi nad 60 let," dodajajo v Valiconu.

Tisti, ki bi se cepili, menijo, da je to odgovorno do drugih (50 %), oziroma si želijo na ta način zmanjšati verjetnost okužbe (45 %). Kot razloge za cepljenje navajajo tudi, da imajo v gospodinjstvu družinske člane, ki spadajo med rizično skupino in jih ne želijo okužiti ter da ne želijo preobremenjevati  zdravstvenega sistema v primeru močnejše okužbe.

Bojijo se stranskih učinkov in menijo, da se cepivo še ni izkazalo za varno

Najpogostejši razlog proti cepljenju je sicer nezaupanje v cepivo, kar 61 odstotkov vprašanih meni, da bi moralo miniti dlje časa, da bi se cepivo izkazalo za varno, 41 % se jih boji stranskih učinkov. Približno 30 odstotkov kot razlog navaja mutacije virusa in s tem povezano neučinkovitost cepiva, slaba četrtina, da ne sodijo v rizično skupino (24 %), podobno visok delež je prepričanih, da cepljenja na splošno niso varna (23 %).

Cepivo proti novemu koronavirusu Covid-19 Zdravje Dobra novica: O uspehu poroča še en proizvajalec

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 29
  • Pepe007 18:28 16.november 2020.

    Če necepljenih ne bodo hotele sosednje države spustiti čez mejo, bodo ti, ki sedaj pravijo, da se ne bodo cepili, prvi v vrsti :). Počakajmo na čas dopustov.

  • lulibuc 18:18 16.november 2020.

    https://vimeo.com/475511528

  • joze127 17:49 16.november 2020.

    To je vse posledica sistematične topoglavosti "pametnih" levičarjev. Trdijo da imajo znanstvene dosežke, da podpirajo znanost, ko pa je treba družbo zaščititi pa pobrišejo v vikende na Hrvaško. Ali niso to odlični pokazatelji norih levičarjev! Res jim ni za zameriti, ...prikaži več še blondinke so bolj pametne.