Zdravje > Aktualno
1241 ogledov

Dobra novica: O uspehu poroča še en proizvajalec

Cepivo proti novemu koronavirusu Profimedia
Moderna: Učinkovitost cepiva proti covidu-19 94,5-odstotna.

O prvi tovrstni in spodbudni novici smo poročali prejšnji teden, ko se je o velikem uspehu pohvalil ameriški farmacevtski velikan Pfizer. Cepivo, ki BNT162b2, ki ga razvijajo z nemškim podjetjem BioNTech, je 90-odstotno učinkovito, so zapisali takrat. 

Pfizer cepivo Covid-19 Zdravje Avtor Pfizerjevega cepiva slikovito pojasnjuje, kako varno je

Danes o uspehu oziroma učinkovitosti cepiva proti covidu-19 poroča še eno ameriško podjetje. Moderna sporoča, da so vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja njihovega cepiva mRNA-1273, pokazali na 94,5-odstotno uspešnost.

"Ta pozitivna vmesna analiza tretje faze testiranja nam je dala prvo klinično potrditev, da naše cepivo lahko prepreči bolezen covid-19, vključno s hudo obliko," je povedal izvršni direktor podjetja Moderna Stephane Bancel.

Učinkovitost cepiva so pokazali vmesni rezultati tretje faze kliničnega testiranja, v kateri sodeluje več kot 30.000 ljudi. Cepivo temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.

Cepljenje Odlična novica Zdravje Minister tudi z boljšo novico: "Imamo resne obete..."

Evropa se dogovarja s proizvajalci

"Trenutno tečejo pogajanja s sedmimi proizvajalci verjetnih cepiv, s štirimi od teh je Evropska komisija ( EK) že sklenila dogovore o predčasnih nakupih," je v petek pojasnila državna sekretarka na Direktoratu za zdravstveno varstvo na Ministrstvu za zdravje Doroteja Novak Gosarič.

Po njenem bodo v  Evropski uniji in s tem tudi pri nas, na voljo izključno cepiva, ki bodo dobila dovoljenje Evropske agencije za zdravila. Prvo dovoljenje za promet ( Pfizer) se pričakuje konec novembra ali začetek decembra. Stroka bo nato odločala, kako pripraviti prioritetni seznam cepljenih.

dezurni@zurnal24.si


 

 

 

 

Komentarjev 3
  • ode 07:53 18.november 2020.

    Manjka samo še kartelni dogovor, po kateri ceni se bo prodajalo cepivo. Po ustaljeni praksi bo Slovenija 5x preplačala cepivo. Preko posrednikov, seveda.

  • maresem 15:02 16.november 2020.

    Dobra novica za mafijo, paničarje in fašiste.

  • Pikolo 15:00 16.november 2020.

    Farmamafija ne počiva, štance delajop na polno, ovčice pa meketajo in migajo z ritkami,... piči me, piči meeeee,...beeee beeee beeeeeee