Zdravje > Aktualno
2670 ogledov

Minister tudi z boljšo novico: "Imamo resne obete..."

Ob predstavitvi strožjih ukrepov minister tudi o tem, kako bo potekalo cepljenje, pred tem je treba pripraviti strategijo za precej zahtevno logistiko.

Vlada je na današnji seji odločala o trajanju ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Po besedah ministra za zdravje Tomaža Gantarja, so bili ukrepi sprejeti 26. oktobra delno uspešni. "Dejstvo pa je, da krivulja dnevnih okužb narašča," je dodal. 

Če bi danes sproščali ukrepe bi ponovno povzročili eksponentno rast okužb. Predvideno trajanje novih omejevalnih ukrepov bo 14 dni, potem sledi nadzorovano sproščanj," je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil Gantar. 

Prve doze decembra, v logistiko z nacionalno strategijo

Minister je ob tem spregovoril tudi o težko pričakovanem cepivu proti covid-19. "Imamo resne obete, da bi decembra lahko prišli do prvih doz," je dodal. 

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Covid-19 Zdravje Dobra novica, o kateri danes poroča ves svet

"Eno od podjetij, ki bo dobilio registracijo, je Pfizer, za njim BioNTech in AstraZeneca. V štartu cepiv ne bo dovolj za vse, zato se bodo uporabljala po neki prioriteti," je še dejal Gantar. 

Slovenija se je po njegovem pridružila razpisu Evropske komisije, ki bo ta posamezna cepiva odobrila kot varna in učinkovita. Ko bo torej cepivo pridobilo dovoljenje za promet na trgu EU, bo dostopno vsem državam članicam. "Cepiti bi morali vsaj 60 odstotkov populacije in toliko cepiva smo rezervirali. To je številka, ki omogoča normalno življenje. Vse države bodo v štartu deležne manjše količine, torej bomo cepili po prioritetah. Najprej starejše v domovih za upokojence, potem kronične bolnike in zdravstvene delavce."

Ne bo tako enostavno

Dodatna težava, ki se bo pojavila pri tem, sta po njegove transport in hramba pri minus 80 stopinjah Celzija. "Gremo v pogovore s proizvajalceme glede transporta in vsega tega, da bi imeli to pravičasno organizirano, zato gremo v nacionalno strategijo," je pojasnil.

Za logistiko potrebna celo nacionalna strategija

Vlada se je z nacionalnim programom cepljenja proti covidu-19 seznanila danes. Ministrstvo za zdravje je predlog nacionalnega programa, ki predstavlja podlago za pripravo strategije, pripravilo na podlagi zakona o nalezljivih boleznih. Program določa ukrepe za uspešno uvedbo cepiva, zadostno precepljenost in njeno spremljanje.

Izvajanje nacionalne strategije bodo usmerjali razpoložljiv nabor cepiv in nove informacije o cepivih. Pripravljenost in usklajevanje po navedbah vlade ostajata ključnega pomena za premagovanje pandemije in reševanje življenj, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

"Slovenija mora zagotoviti, da imajo službe za cepljenje dovolj sredstev za opravljanje svojih nalog, tako v smislu usposobljenega osebja za cepljenje proti covidu-19 kot zaloge potrebne medicinske in zaščitne opreme," so navedli. Bo pa v prvih mesecih po njihovih navedbah poglavitna naloga racionalna porazdelitev zalog cepiva.

Tako kot druge države EU tudi Slovenija sodeluje v skupnem javnem naročilu za nabavo cepiv proti covidu-19, ki ga vodi Evropska komisija. Slovenija bo po napovedi vlade podpisala pogodbe z vsemi proizvajalci cepiv, s katerimi je Evropska komisija že oziroma bo v kratkem podpisala pogodbe o nabavi.

Razdelitev cepiv med članicami EU bo potekala glede na delež prebivalcev v posamezni državi članici, za Slovenijo je to 0,47 odstotka. Strokovne skupine na ravni EU in na nacionalni ravni so sicer ocenile, da bi bilo treba doseči 60 odstotno precepljenost, da bi se življenje in delo lahko normalizirala, so še zapisali v vladi.

cepivo injekcija Covid-19 Svet To sta zakonca, ki sta razvila cepivo. Čez noč obogatela.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 7
  • NeAnonimni 21:47 12.november 2020.

    Ali bomo v svobodnem trgu v evropski uniji imeli prostio izbiro, katero zdravilo nam bodo vbrizgali? jaz bi najraje spuntika V!

  • lulibuc 20:05 12.november 2020.

    A res Ganteriči? Upam, da si že slačiš gate, da jo fašeš

  • maresem 20:03 12.november 2020.

    Samo čim prej, da se ovce in majmuni potešijo z vakcinami, mi ostali pa normalno zaživeli. Bandite, ki so nas terorizirali pa nagradili na prvih volitvah. Marš, prasice diktatorske.