Svet
6138 ogledov

To sta zakonca, ki sta razvila cepivo. Čez noč obogatela.

Biontech Reševalni pas/Twitter
Ameriška multinacionalka Pfizer cepivo zoper novi koronavirus razvija v sodelovanju z nemško družbo BioNTech. Zakonca čez noč med sto najbogatejših Nemcev.

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer je v lanskem letu ustvaril dohodek v višini slabih 52 milijard dolarjev, v družbi je bilo zaposlenih 88.300 ljudi. Razvija in proizvaja zdravila in cepiva za različne bolezni od raka do kardioloških in nevroloških težav. 

Družbo sta leta 1848 ustanovila bratranca, ki sta prispela iz Nemčije; Charles (Karl) Pfizer in Charles F. Erhart. Že na začetku 20. stoletja je bila ena ključnih proizvajalcev v farmacevtski industriji; kupovala je druge družbe po svetu, laboratorije za raziskave pa postavila leta 1960. 

Nemško znanje za boj zoper korono

Pfizer je znatno vložil v razvoj cepiva zoper novi koronavirus, a to je bilo razvito v sodelovanju z nemško družbo BioNTech, za katero stojita zakonca dr. Ugur Sahin in dr. Ozlem Tureci, oba prišleka iz Turčije. 

Po uspehu je vrednost njunega podjetja narasla na 21 milijard dolarjev, kar ju je praktično čez noč umestilo na lestvico sto najbogatejših Nemcev. 

Biontech | Avtor: Epa Epa

Kot otroka emigrantov sta živela skromno; Sahin, ki je danes glavni direktor BioNTecha, je bil rojen v Turčiji, v Nemčijo se je skupaj z družino priselil, ko mu je bilo štiri leta. 

Medicino je študiral v Kölnu in Hamburgu, med študijem tudi spoznal svojo soprogo Tureci, ki je danes vodja medicinskih raziskav v njunem podjetju. Ona je bila rojena v Nemčiji, njen oče je bil turški zdravnik, ki se je v Nemčijo priselil iz Istanbula. 

V enem izmed intervjujev sta zakonca povedala, da sta bila v laboratoriju tudi na dan njune poroke. Največ raziskav njunega podjetja je sicer posvečenih boju zoper raka. 

korona covid znanstvenik laboratorij testiranje Covid-19 Zdravje Dobra novica, o kateri danes poroča ves svet

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • Avatar Micheal_Benson
    Micheal_Benson 23:16 21.november 2020.

    Hola, estoy feliz de anunciarle una verdadera compañía de préstamos de la que puede obtener un préstamo rápido, ofrecemos todo tipo de préstamos a nuestros clientes de confianza con una tasa de interés del 3%, contáctenos si necesita un préstamo. ...prikaži več Envíenos un correo electrónicos:Michealbensonloanagency@gmail.com,contacto@Michealbensonagency.com Formulario de solicitud de préstamo y devuélvalo,Visita nuestro sitio web:https://michealbensonagency.com/,Whatsapp:+593962046134. Nombre completo .....

  • bogdan76 15:31 11.november 2020.

    Čeznoč je možno samo prinas obogatet drugje moraš dolgo in pošteno delat.

  • SVOBODA 08:43 11.november 2020.

    Če bi kakšen vaš novinar malo prebrskal ne bi pisal idiotizmov - 2001 ustanovila svoje podjetje Ganymed Pharmaceuticals, ki se je ukvarjalo z razvojem protiteles proti raku, in ga leta 2016 prodala za 1,4 milijarde dolarjev (1,19 milijarde evrov) !! ...prikaži več No zdaj je pa nova firma vredna že 25 milijard dolarjev ! Dajte mal prebrat in preštudirat - oba sta genija !