Zdravje
427 ogledov

Avtor Pfizerjevega cepiva slikovito pojasnjuje, kako varno je

Pfizer cepivo Epa
Nemški znanstvenik turških korenin, ki je skupaj s soprogo razvil cepivo zoper novi koronavirus, je prepričan, da bo slednje učinkovito zaustavilo pandemijo.

"Cepivo preprečuje virusu, da bi se približal do naših celic. Tudi če mu to uspe, ga bodo pri uničevalnem pohodu uničila protitelesa. Popolnoma smo usposobili imunski sistem, da lahko opravi obe nalogi," za Guradian pojasnjuje Uğur Şahin, znanstvenik, ki stoji za Pfizerjevim cepivom zoper novi koronavirus. Prepričan je, da bo cepivo zaustavilo pandemijo novega koronavirusa, ki praktino ves svet drži kot talca večino letošnjega leta. 

Cepivo, ki vsebuje genski material koničnega proteina virusa SARS-CoV-2, po cepljenju v človeškem telesu razvije protein, ki imunski sistem pripravi na napad novega koronavirusa. Zaščito pred boleznijo so prostovoljci razvili sedem dni po prejetju drugega odmerka cepiva z delovnim imenom BNT162b2 in 28 dni po prvem. V tretji fazi kliničnega preizkušanja cepiva je po navedbah podjetij sodelovalo več kot 43.500 ljudi iz različnih okolij, med njimi jih je 38.955 do 8. novembra prejelo drugi odmerek cepiva.

Pfizer in BioNTech sta pri tem sporočila, da prve analize tretje, končne faze kliničnega testiranja, niso pokazale resnih tveganj glede varnosti cepiva. Čeprav so odprta še nekatera vprašanja glede cepiva, je Şahin optimist. "Če me vprašate, ali lahko to cepivo postavi piko na koncu pandemije, moj odgovor je - da. Na širjenje virusa bo imela dramatičen učinek že samo zaščita pred njim." 

Do ponedeljka še ni bilo jasno, ali cepivo lahko izzove dovolj močno reakcijo človeškega imunskega sistema in ali lahko virus kljub temu najde in nadaljuje svojo pot, zdaj je jasno, poudarja omenjeni znanstvenik, da cepivo lahko uspešno premaga novi koronavirus. 

Biontech | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

cepivo injekcija Covid-19 Svet To sta zakonca, ki sta razvila cepivo. Čez noč obogatela.

Vsi odgovori v nekaj tednih

Uğur Şahin je cepivo razvil skupaj s svojo soprogo Özlem Türeci v njuni nemški farmacevtski družbi BioNTech, pri razvoju je sodeloval še onkolog Christopher Huber. 

Pfizerjeva strokovnot in dobro poznavanje postopkov razvoja cepiv ter masovnega tržišča slednjih, kot tudi hitra akcija regulatorjev je pripomogla, da je bilo cepivo razvito v desetih mesecih, ne pa nekaj letih, kot se sicer razvijajo nova cepiva. Časa enostavno ni. 

Şahin slikovito opiše proces: "Predstavljajte si, da želite z avtom prispeti z enega konca Londona na drugega, a povsod so prometni zamaški in gneča na cesti. POtrebovali bi praktično ves dan. Za naš projekt so bile vse ceste očiščene." 

Glede nekaterih še vedno odprtih vprašanj, povezanih s cepivom nemški znanstvenik turških korenin odgovarja, da bodo odgovori znani v nekaj tednih. Med drugim ostaja odprto vprašanje, al cepivo nudi različno zaščito za različne starostne in tudi etnične skupine. Prepričan pa je, da bodo tisti, ki bodo epivo prejeli in to dvakrat v razdobju treh tdnov, imuni na novi koronavirus najmanj leto dni. 

V pogovoru za Guardian je še zavrnil obtožbe Donalda Trumpa, da so z objavo vesti glede uspešnosti in učinkovitosti cepiva čakali, da v ZDA minejo predsedniške volitve. Poudaril je, da je bil o rezultatih obveščen v nedeljo zvečer okrog 20. ure. "Farmacevtska raziskovanja se ne smejo politizirati. Mi proizvajamo cepivo, nas politika ne zanima," je poudaril. 

Evropska komisija potrdila dogovor 

Evropska komisija je v sredo potrdila dogovor s Pfizerjem in BioNtechom o nakupu 200 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 z možnostjo nabave dodatnih 100 milijonov odmerkov, ko bo cepivo odobreno in preverjeno. Pri skupnem naročilu je vključena tudi Slovenija; dogovor naj bi članicam EU omogočil nakup cepiva v skladu z njihovimi potrebami.

V Bruslju so dogovor z ameriškim farmacevtskim velikanom in nemškim biotehnološkim podjetjem potrdili, potem ko sta podjetji pred dnevi sporočili, da se je cepivo v tretji fazi kliničnih testiranj, ki še poteka, izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

Članice se bodo lahko odločile, koliko cepiva želijo kupiti. Poleg tega bodo lahko cepivo donirale revnejšim državam ali ga preusmerile k drugim evropskim državam.

Pfizer cepivo | Avtor: Epa Epa

cepivo injekcija Resno opozorilo Svet WHO: Tak način cepljenja bi lahko pandemijo še podaljšal

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.