Zdravje
50246 ogledov

Obvezno cepljenje otrok, če bodo želeli v šolo? Tako odgovarjajo na ministrstvu!

Cepljenje proti covid-19, koronavirus Vlada RS
Nova pošiljka cepiva še ta teden.

"Zaenkrat od zdravstvenih domov in domov za starejše osebe dobivamo predvsem pozitivne informacije, kakšnih informacij o stranskih učinkih zaenkrat ni," po tem, ko se je minuli konec tedna začelo cepljenje proti covid-19, pravi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija MagajneZačetek cepljenja je potekal brez posebnih zapletov, cepljeni pa so bili predvsem prebivalci DSO, zdravstveno osebje, ki dela v DSO ter najbolj izpostavljeno zdravstveno osebje v bolnišnicah.

"Cepljenje ostaja prostovoljno za vse skupine prebivalstva"

"Včeraj je bilo cepljenih nekaj več kot 8 tisoč stanovalcev v DSO, vsi, ki so izrazili interes za cepljenje," razlaga Magajne. Tisti, ki se niso odločili za cepljenje pa si bodo premislili, bodo dobili cepivo prednostno. Skoraj polovica prebivalcev v DSO je covid že prebolela, za tiste se predvideva, da so imuni vsaj tri mesece in bodo cepljeni kasneje. 

"Glede zdravstvenih delavcev interes za cepljenje močno raste, verjamemo, da bo tega interesa še več," pravi Magajne. Da bi za zaposlene, ki delajo v zdravstvu, cepljenje postalo obvezno, zaenkrat ne razmišljajo, bi pa bilo v tem primeru potrebno spremeniti zakon. "Cepljenje ostaja prostovoljno za vse skupine prebivalstva."

Dodatna pošilja cepiva še ta teden

Še v tem tednu, 30. ali 31. januarja, bo v Slovenijo prispela dodatna pošiljka cepiva, slabih 7000 tisoč doz cepiva, ki bo v celoti namenjeno zdravstvenim delavcem in sodelavcem v bolnišnicah in tistim v DSO, ki še niso bili cepljeni. V prvem tednu naj bi v Slovenijo prišlo še 16575 odmerkov, ki bodo prav tako v celoti namenjeni zaposlenim v zdravstvu. 

"Ne glede na vse te možnosti pa virus med nami še vedno kroži, poskušajmo se tega čim bolj zavedati, če imamo znake prehladnega ali respiratornega obolenja, ne hodimo na obiske, v primeru bolj resnih znakov obiščimo zdravnika. Če smo zdravi, držimo razdaljo  dva metra, zračimo prostore, nosimo masko, skrbimo za higieno rok in kašlja. Vsi ti ukrepi so nujni, da bomo lahko čim prej prišli v normalno življenje," poudarja državna sekretarka Marija Magajne. 

Sredi januarja cepljenje starejših in kroničnih bolnikov

Prvi odmerki cepiva, namenjeni starejšim, ki ne bivajo v DSO in tistim s kroničnimi boleznimi, bodo v Slovenijo prispeli sredi januarja. "Pred tedni smo zdravstvene domove in koncesionarje pozvali, da začnejo z zbiranjem naročil za te posebej izpostavljene osebe," pravi Magajne.
"Do takrat, ko bo cepivo v Sloveniji, boste lahko posamezniki pri svojih izbranih zdravnikih dobili informacijo, kdaj ste lahko cepljeni," razlaga državna sekretarka. "Osebni zdravniki so pa prvi, ki bodo poskrbeli za te ljudi. Podobno kot pri gripi. Nekateri cepljenja v preteklosti niso izvajali, v tem primeru se lahko dogovorijo z zdravstvenimi domovi, da se cepljenje izvede. V prvem delu gre za manjše skupine, starejše, kronične bolnike, ki so bolj izpostavljeni."

Muževič: 2000 odmerkov bo šlo v smeti

Zdravnik Igor Muževič je konec tedna opozoril,  da je v steklenički uradno pet odmerkov cepiva, a s se jih v praksi lahko dobi 6. "Šestega moramo uradno zavreči, kar je škoda," je poudaril Muževič.
"Cepivo je zdravilo in zdravila imajo poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo se opredeli tako proizvajalec kot regulator, v tem primeru Evropska agencija za zdravila. Predvidevajo, skupaj s proizvajalci, da je v teh vialih cepiva za 5 odmerkov, izjemoma lahko 6. A kot rečeno, registracija za zdravilo govori o petih odmerkih, kakršnakoli druga uporaba bi bila izven tega regulatornega okvira," odgovarja državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. 

Magajne: Nekaj cepiva pač ostane

"Vsak proizvajalec zagotavlja takšno količino cepiva, da upošteva vse možne izgube, recimo ko se iz viale vleče cepivo, da se morebitni mehurčki zraka odstranijo in podobno. Proizvajalec torej zagotavlja, da je v vsaki viali 5 odmerkov cepiva. Vsaka drugačna uporaba je izven navodil proizvajalca in izven registracije tega zdravila," glede tega, da v vialah ostaja cepivo, razlaga Magajne. "Ko se vleče več odmerkov iz viale, nikakor ne more priti do sedmih odmerkih zdravila. Nekaj pa pač ostane. Ko se cepivo razdeljuje, glede na različne igle lahko ostane več, pri nekaterih manj. A se pač to uporablja glede na to, kako je bilo registrirano."

V drugi četrtini leta cepljenje tudi za zdrave odrasle

Po tem, ko bodo precepljene najbolj ranljive osebe, bo cepivo na razpolago zdravim odraslim. To bo po navedbah državne sekretarke konec prvega četrtletja prihodnjega leta. "Ko se bo zadosti ljudi cepilo, bo to pripomoglo k pravi omejitvi epidemije," poudarja Magajne.

Cepivo Moderne naj bi, odvisno od postopkov odobritve, začeli dobivati v januarju. Cepiva se med seboj ne morejo kombinirati. "Če se začne z enim, mora biti tudi drugo cepivo, torej druga doza, iste vrste. Raven imunosti je pri cepivih med seboj primerljiva, vsa cepiva dajejo visoko raven zaščite," pravi Magajne. 

"O testiranju učencev se ni nikoli razmišljalo"

Kljub informacijam, ki prihajajo z ministrstva za šolstvo, da naj bi pred začetkom pouka v šolah poleg učiteljev testirali tudi učence, najprej prve triade, ki se bodo prvi vrnili v šole, pa Magajne pravi: "O testiranju učencev se ni nikoli razmišljalo, da bi bil to pogoj za vstop v šolo. Kot možnost varnih delovnih okolij je dana možnost za testiranje zaposlenih."

Zanimanje za množično testiranje za conid-19, ki je pretekli teden potekalo v mestih, je nad pričakovanji, ugotavljajo na ministrstvu za zdravje. "To nam kaže na odgovornost posameznikov, ki  se želeli testirati, preden so se odločili za obisk pri starših ali starih starših. Tistih par sto, ki mogoče ne bi bili prepoznani, ker so asimptomatski ali z blagimi znaki, je dobilo potrdilo, da so kužni in so zato sprejeli vse ukrepe," pravi Magajne.

Kje poteka hitro testiranje si lahko ogledate tukaj.

 

 

Komentarjev 10
  • Build_NEK2 08:08 29.december 2020.

    clickbait

  • vili5 00:24 29.december 2020.

    Naj se ministri cepijo naše otroke pa pustijo pri miru, in če se bo čez 20 let izkazalo da so še iste budale potem nas lahko cepijo vse

  • tomaz65 22:46 28.december 2020.

    V prejsnih letih pa ni krozila nobena bolezen ali kaj samo ta jebeni laznivi korona sedaj.ko prebiram vse neumnosti vsakodnevno se sprasujem da bi morali vsi umret nankrat .