Slovenija
12443 ogledov

Neverjetne ugotovitve raziskave o cepljenju med Slovenci

Covid-19, Slovenija, Ljubljana Epa Covid-19, Slovenija, Ljubljana
Zaenkrat se le polovica vprašanih namerava verjetno ali zagotovo cepiti proti koronavirusu.

"Čeprav je večina prebivalstva v splošnem naklonjena cepivom in zaupa mnenju strokovnjakov ter rezultatom raziskav, se jih je le polovica pripravljena cepiti proti virusu SARS-CoV-2 oz. cepljenja udeležiti takoj, ko bo mogoče. Dve tretjini bi želeli počakati, da bo na voljo več informacij o varnosti cepiva. V varnost cepiva trenutno zaupa manj kot tretjina vprašanih. Kar četrtina jih misli, da cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo, in petina jih ima slabe izkušnje s preteklimi cepljenji." To so ugotovitve raziskave o odnosu do cepljenja proti novemu koronavirusu, ki jo je opravila skupina študentov Univerze v Mariboru pod vodstvom prof. dr. Matjaža Zwitterja v sodelovanju s skupnostjo COVID-19 Sledilnik in družbo Valicon.

Čeprav je večina prebivalstva v splošnem naklonjena cepivom in zaupa mnenju strokovnjakov ter rezultatom raziskav, se jih je le polovica pripravljena cepiti proti virusu SARS-CoV-2 takoj, ko bo mogoče. Ne glede na namero cepljenja, bi dve tretjini vseh vprašanih želeli počakati, da bo na voljo več informacij o varnosti cepiva.

V varnost cepiva trenutno zaupa manj kot tretjina vseh vprašanih. Kar četrtina jih misli, da cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo, in petina jih ima slabe izkušnje s preteklimi cepljenji.

Kar 55  odstotkov jih meni, da bi za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih starejših občanov cepljenje proti sars-cov-2 moralo biti obvezno, z izjemo tistih, ki iz zdravstvenih razlogov ne smejo biti cepljeni. Proti obveznemu cepljenju je bilo 31 odstotka vprašanih, 14 odstotkov pa jih je izbralo odgovor “ne vem”.

Le 20 odstotkov se jih bo "zagotovo cepilo"

Na vprašanje, ali se sami nameravajo takoj, ko bo mogoče, udeležiti brezplačnega in prostovoljnega cepljenja kot najpomembnejšega ukrepa proti epidemiji, je polovica odgovorila pritrdilno, polovica pa odklonilno. Le 20 odstotkov se jih bo zagotovo cepilo in 29 odstotkov verjetno, medtem ko se jih 31 odstotkov verjetno ne bo cepilo, 19 odstotkov pa zagotovo ne.

Pripravljenost na cepljenje | Avtor: Valicon/Sledilnik Valicon/Sledilnik

Da bi bolje razumeli razloge za odločitev o cepljenju, so anketirance prosili, da na petstopenjski lestvici ocenijo strinjanje s sklopom trditev o cepljenju. Največ se jih strinja ali popolnoma strinja s trditvijo, da želijo počakati na več informacij o varnosti cepiva (67 odstotkov). V varnost cepiva zaupa 31 odstotkov vprašanih, v njegovo učinkovitost pa jih verjame 35 odstotkov. 39 odstotkov vprašanih je potrdilo, da jih je zelo strah okužbe z virusom sars-cov-2, 33 odstotkov pa jih meni, da je novi koronavirus enako nevaren kot virus gripe. Najmanj vprašanih, pa vendar ne tako malo, je pritrdilo trditvi, da imajo slabe izkušnje s preteklimi cepljenji (20 odstotkov), še malo več pa, da to cepljenje predstavlja poskus nadzora nad populacijo (24 odstotkov).

Cepljenje proti covid-19 | Avtor: Valicon/Sledilnik Valicon/Sledilnik
Anketirance so povprašali tudi o splošnem mnenju o cepljenju proti drugim nalezljivim boleznim ter morebitnemu cepljenju proti gripi v preteklosti. Večina podpira tako obvezna kot neobvezna cepljenja (57 odstotkov), dobra tretjina podpira le cepljenja, ki so trenutno obvezna (34 odstotkov), in le malo jih je proti vsem vrstam cepiv (9 odstotkov). Po drugi strani pa se jih redno proti gripi cepi le 11 odstotkov, občasno 28 odstotkov in nikoli kar 61 odstotkov.

Podrobnosti o raziskavi Koliko ljudi se namerava cepiti? preberite na spletni strani Sledilnika.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 34
  • mph 11:47 29.december 2020.

    Zabitost tega naroda je primerljiva še samo z ameriškim. To je že možno sklepati iz tega, da ima Trump tukaj več podpore kot v sami Ameriki. Vendar nič novega, o tem je že Cankar pisal. Zaplankan omejen narod, škodoželjen, vrtičkarski, ....

  • Decko 11:06 29.december 2020.

    Kdaj so ankete pokazale realno stanje? Samo propaganda , da bi se folk cepil. Ce se malo pozanimaš o proizvajalcu cepiva , lahko hitro vidiš , da do zdej je vse delal brez pravih preizkav, analiz in pravih dokazov o stranskih učinkih.

  • jakec1575 10:49 29.december 2020.

    če i se lahko cepili proti tej vladi bi se jih 80% takoj.