Slovenija
9088 ogledov

Kustečeva žuga: Če bodo dvomi, bo treba na odpiranje šol še počakati

šola učenci koronavirus
1/4
Profimedia
Čeprav je bilo sprva rečeno, da bodo takoj po novoletnih praznikih v šolske klopi sedli učenci prve triade, je za zdaj jasno le, da se bodo šole odprle za otroke s posebnimi potrebami.

Na vprašanje, zakaj otroci prve triade ne gredo v šolo, kot je ministrstvo napovedovalo še pred dnevi, je šolska ministrica Simona Kustec v sinočnji oddaji 24ur Zvečer pojasnila, da bo dokončna informacija o tem znana v sredo zvečer ali četrtek dopoldne: "Na tej osnovi bo zadeva skomunicirana z ravnatelji in učitelji ter starši. Vse je odvisno od epidemiološke slike."

Povedala je tudi, zakaj se odpirajo frizerski saloni, pedikerji, tržnice ne pa šole: "Šola mora biti varen prostor za učence in zaposlene, to moramo zagotoviti. Obisk frizerja, pedikerja ali trgovine pa je osebna odločitev posameznika."

Po neuradnih informacijah časnika Večer, naj bi vlada v prihodnjih dneh obravnavala predlog, po katerem naj bi se učenci prve triade vrnili v šolske klopi 6. januarja. Teden dni kasneje, 13. januarja, naj bi jim sledili učenci 4. in 5. razreda, 20. januarja pa še učenci drugih višjih razredov. Predlog mora še potrditi vlada, ključna pri odločanju pa bo epidemiološka slika v državi. 

"Komaj nas še kaj preseneti"

Gregor Pečan, predsednik združenja ravnateljev je odgovoril, da jih spremenjen načrt ni presenetil. "Komaj nas še kaj preseneti. Vajeni smo okrožnic, ki prihajajo v zadnjem trenutku, da nato kličemo učitelje ob petkih in sobotah, naj pridejo v ponedeljek v službo. Veliko težavo predstavljajo omejitve, ki se jih bo treba zdaj držati bistveno bolj dosledno kot v preteklosti. Doslej so to bila priporočila, zdaj bo treba vse zelo strogo upoštevati."

Gregor Pečan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ravnatelji že ves čas opozarjajo, da standardne velikosti učilnic ob povprečni zasedenosti z učenci, ne omogočajo vzdrževanja zahtevane razdalje med njimi.

"Na papirju lahko stvari krasno delujejo, nas praktikov pa nič ne poslušajo. Enojnih klopi je minimalno, država ni poskrbela, da bi jih nakupili, kot so to naredili v Italiji, zatakne se pri kadru, nimamo namreč dovolj učiteljev, da bi bili otroci v eni skupini od prihoda do odhoda. Jutranje in popoldansko varstvo denimo tega ne omogočata. Pri predmetniku ni bilo narejenih nobenih sprememb, nobenih olajšav ni. Če bomo morali dosledno upoštevati priporočila šole, jih bomo zelo težko odprli, ali pa jih sploh ne bomo mogli," je poudaril Pečan,

Kustečeva pa je odgovorila, da imajo šole že nekaj časa vse potrebne smernice: "Ni velikih razlik od tega, česar smo že navajeni. Zavedati se moramo, da mora biti vrnitev v šolo varna in da bo trajna, da ne bomo prihajali in nato spet odhajali. To bo zahteven projekt."

šola učenci koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Šolska ministrica je še poudarila, da je testiranje učiteljev na covid-19 predpogoj, da se nadaljuje s šolskim procesom, Pečan pa je ob tem opozoril, da se je po podatkih ministrstva pripravljena cepiti le okoli polovica zaposlenih v šolah. Opozoril je tudi, da v Sloveniji cepljenje ni obvezno: "Glede na nizko željo po testiranju ne vem, kako bo z željo po cepljenju. Sam s tem nimam težav, imajo pa ljudje pravico, da sami odločajo, kaj se bo zgodilo z njihovim telesom."

Kustečeva je nato zažugala: "V primeru, da kdorkoli od ključnih nosilcev, bodisi ravnateljev, bodisi učiteljev, bodisi staršev dvomi v takšen pristop, bomo morali na varno vračanje otrok v šole še počakati."

Na vprašanje, kako gotova je ob napovedih tretjega vala in vseh ostalih okoliščinah sploh lahko trditev, da bodo vsi otroci do konca januarja šli v šolo, pa je odgovorila: "Če se bomo držali vseh priporočil in predpogojev za varno vrnitev, nam to lahko uspe. Vsekakor pa je res, da bo to zahteven proces."

Koronavirus in šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 11
  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 13:56 29.december 2020.

    To ni žuganje, to besedo ste dali tu na tem portalu. Gre za opis in napoved kako se bodo spoprijemali s situacijo. Vi pa šuntate ljudi.

  • TAKO 11:23 29.december 2020.

    Boljše bi bilo da ste tiho politiki. S takimi besedami in dejanji sebi kopljete luknjo. Narod se prebuja. In nebomo pozabili

  • Miran Kušar 09:48 29.december 2020.

    ŽUGA?! Še čudno da ne napišete da z smrtjo grozi.