Slovenija
1761 ogledov

V Italiji dovolili uporabo 6. odmerka, kaj pa pri nas?

Cepljenje UKC Ljubljana Twitter/UKC Ljubljana
Italijanska agencija za zdravila je dovolila uporabo 6. odmerka cepiva.

Zdravnik družinske medicine Igor Muževič je na Twitterju zapisal, da je italijanska agencija za zdravila AIFA (pri nas je to JAZMP) dovolila uporabo 6. odmerka cepiva. 

Cepljenje v ZDA Navodila za cepljenje Slovenija Dva tisoč odmerkov cepiva vrgli v smeti

Pred dnevi je opozoril, da je v steklenički pet odmerkov cepiva, a se jih v praksi lahko dobi šest, zato bomo 2000 odmerkov "vrgli v smeti".  "Šestega moramo uradno zavreči, kar je škoda. Vabim vrh države v DSO Kamnik, da vas s tem odmerkom cepim že jutri, da ne bomo v smeti metali dragocenega materiala," je zapisal. Že pozno ponoči je prek tviterja ministrstvo za zdravje pozval, naj povedo, ali smejo v domovih za starejše cepiti in zabeležiti še 6. odmerek. "Ker bo sicer morda šlo do 2000 odmerkov v smeti," je zapisal. Pripel je še britanska navodila za cepljenje, ki to dovoljujejo.

"Cepivo je registrirano za pet odmerkov"

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je na včerajšnji tiskovni konferenci pojasnila, da je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. "Za vsako zdravilo proizvajalec in regulator določita, za kakšen namen se uporablja in koliko," je poudarila. "V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Uporaba šestega odmerka bi bila tako zunaj tega okvira."

Muževič je sicer opozoril tudi na slabo komunikacijo ministrstva za zdravje glede cepljenja. "Lahko prosim na MZ, preden poveste prebivalcem, da za informacije o cepljenju pokličejo osebne zdranike, najprej te informacije date osebnim zdravnikom," je zapisal. "Ker telefoni non stop zvonijo, informacij pa nimamo." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • sandi76 10:04 30.december 2020.

    Kaj pa , če bi pojasnila o šestem odmerku dal sam proizvajalec ?

  • albert0 03:25 30.december 2020.

    STRAN Mi Mamo ni da no

  • Avatar Leon
    Leon 11:48 29.december 2020.

    Idealni pogoji za korupcijo. Nekdo bo služil z cepivom ,zagotovo ga ne bodo metali stran .