Slovenija
89710 ogledov

Dva tisoč odmerkov cepiva vrgli v smeti

Cepljenje v ZDA
1/2
Profimedia
Danes se začenja cepljenje proti covidu-19. Najprej bodo na vrsti stanovalci in zaposleni v domovih starejših ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

"Zgodaj zjutraj so začeli nalaganje paketov v šest kombijev, opremljenih s posebnimi hladilnimi komorami. V 57 zdravstvenih domovih so ekipe, ki bodo cepile starostnike, pripravljene. Prvi kombi je iz Ljubljane odpeljal že ob 6. uri proti najdaljši destinaciji, v Podravsko regijo," poroča MMC RTV Slovenija.

Prve stanovalce domov za starejše in zdravstveno osebje so že cepili.

Zdravnik Igor Muževič je na tviterju opozoril, da je v steklenički uradno pet odmerkov cepiva, s se jih v praksi lahko dobi 6. "Šestega moramo uradno zavreči, kar je škoda. Vabim vrh države v DSO Kamnik, da vas s tem odmerkom cepim že jutri, da ne bomo v smeti metali dragocenega materiala," je zapisal. Že pozno ponoči je prek tviterja ministrstvo za zdravje pozval, naj povedo, ali smejo v domovih za starejše cepiti in zabeležiti še 6. odmerek. "Ker bo sicer morda šlo do 2000 odmerkov v smeti," je zapisal. Pripel je še britanska navodila za cepljenje, ki to dovoljujejo.

Ob tem velja opozoriti, da ne bo cepljenih manj ljudi, kot imamo uradno odmerkov, a bi jih lahko bilo cepljenih za petino več. Muževič je danes dodal še, da so po neuradnih informacijah nekateri domovi dobili navodilo, naj porabijo le pet odmerkov. 

Odzval se je že Mario Fafangel z NIJZ, ki je izpostavil, da ni zanesljivo, da bo v eni viali zanesljivo ostal še 6. odmerek, a v primeru, da ostane, ga je za izkoristiti, je zapisal na tviterju. Pripel je še članek z dne 17. decembra, v katerem britanska NHS zdravnikom svetuje, da morebitni šesti odmerek uporabljajo po lastni presoji. Pred tem so imeli navodila, da ostanek cepiva zavržejo. 

Navodila so jasna, a vseeno ...

"V tem trenutku sledimo priporočilom evropske agencije EMA, da se uporabi pet odmerkov cepiva," so nam dopoldne odgovorili z ministrstva za zdravje. "Navodila proizvajalca so jasna in govorijo o petih odmerkih, vseeno pa bo delovna skupina pri ministrstvu za zdravje diskutirala o možnosti uporabe morebitnega 6. odmerka. Pri tem bo upoštevala tudi izkušnje z današnjega cepljenja," so nam odgovorili z NIJZ. 

Eni dobili manj, ko so naročili, drugi več

"Kako so talali odmerke, sam bog ve. Mi smo naročili 110, dobili 70. Drug DSO je naročil 65, dobil 85," je danes zjutraj objavil Muževič. 

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je danes v izjavi pojasnila, da so domovi dobili toliko cepiva proti covidu-19, kot je bilo interesa pri stanovalcih, za zaposlene pa v sorazmernem deležu.

Najprej bodo danes cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so v cepljenje privolili. Med prvimi bodo cepljeni tudi zdravstveni delavci, ki v domovih za starejše delajo neposredno z oskrbovanci, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je v soboto povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

Predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Janez Janša sta razmišljala, da bi se kot zgled, da verjameta v varnost in učinkovitost cepiva, cepila med prvimi, tako sta se odločila na koncu. Janša je v izjavi, v kateri je opozoril, da še ni vse končano, dejal, da se bo cepil, takoj ko bo na vrsti. 

Po novem letu po 16 tisoč odmerkov na teden

Že prihodnji teden Slovenija pričakuje novih 6825 odmerkov cepiva, zatem pa po 16.575 odmerkov vsak teden v naslednjem letu. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko dinamika stopnjevala in vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pričakuje, da bi lahko do konca maja ali začetka junija v državi dosegli polovično precepljenost.

Pristojni prebivalce pozivajo, naj se odločijo za cepljenje, ko bodo prišli na vrsto. "Zdaj imamo na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse," je v soboto dejal predstojnik centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel. Prebivalce je posvaril, naj ne skočijo "na prvo žogo" ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili.

Začetek cepljenja bodo v nekaterih domovih starejših z obiski pospremili tudi vladni predstavniki. Premier Janez Janša bo dopoldne obiskal Dom Danice Vogrinec v Mariboru in nato še Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor, kjer bodo cepili zaposlene.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 65
  • botile 04:56 31.december 2020.

    www︎.︎FideLizy︆.︆net - oddličen projekt za odrasle, ki želijo najti parrtnerja za seks

  • rozi6 12:49 28.december 2020.

    Ne zaupate cepivu, zakaj pa ste se potem morali, res, morali na ukaz, vsi pred 40 leti in več, obvezno cepiti proti tuberkolozi, davici, otroški paralzi, tetanusu........ pa danes teh bolezni ni več. Potem tudi vsi dvomljivci ne rabite več ...prikaži večč osebnih zdravnikov, če jim ne zaupate in ste lahko kar sam svoj zdravnik. Hvala bogu vam rečem, da imamo takšno vlado, da se prebivalstvo lahko že cepi, samo tako bomo prišli iz te kuge.

  • mb 09:13 28.december 2020.

    16575 vsak teden. do konca leta bodo tako mogoče uspeli cepiti 300000 prebivalcev. Resnično sposobni politiki. bravo.