Svet
10753 ogledov

Nov sev virusa se vse bolj širi, potrjen manj kot 500 kilometrov od nas

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Profimedia
V teh državah potrdili nov, bolj kužen sev virusa

Primere novega, bistveno bolj kužnega seva novega koronavirusa so potrdili v Španiji, na Švedskem in v Švici. Primeri so povezani s prihodi iz Velike Britanije. Mnoge države so zato prepovedale letalske polete in prihode potnikov iz Velike Britanije.

V Madridu so nov sev virusa potrdili pri treh sorodnikih osebe, ki je v četrtek priletela iz Velike Britanije, četrti primer je bil moški, ki je prav tako prišel od tam. Nihče od teh ni bil resno bolan. Sumijo še nekaj primerov, testi bodo končani v torek ali sredo.

Tudi Francija je potrdila prvi primer novega seva virusa, gre za osebo iz mesta Tours v osrednji Franciji, ki je 19. decembra prišla iz Londona, kjer živi. Simptomov nima in je trenutno v samoizolaciji.

Francija je po odkritju novega seva zaprla meje z Veliko Britanijo, a jih je v sredo odprla, za tiste, ki so bili na testu negativni. Na tisoče voznikov tovornjakov je tako božič preživelo pred mejo ujetih v dolgih kolonah.

V večini držav EU, tudi v Sloveniji, se jutri začne cepljenje proti covidu-19, ki deluje tudi proti novegmu sevu, a je količina cepiva še sorazmerno majhna, pri nas naj bi pred novim letom dobili 16 tisoč doz.

Švica je potrdila tri primera, dva sta britanska državljana, ki sta trenutno v Švici. Švica je edina država v Evropi, ki ima odprta smučišča in na tisoče Britancev je v zadnjih tednih prišlo na smučanje, poroča BBC.

Primer so odkrili tudi na Švedskem, kjer je bil bolnik v samoizolaciji ves čas po prihodu iz Velike Britanije.

Primere okužb z novim sevom so že prej potrdili tudi na Danskem, v Nemčiji, na Nizozemskem in v Avstraliji. V petek je primer petih okužb potrdila Japonska.

V Italiji so v sredo v Anconi potrdili drugi primer okužbe z novim sevom, ki je hkrati prvi, ki nima znane povezave z Veliko Britanijo. Prvi primer je prišel z letalom na rimsko letališče in je v karanteni.

Prav bistveno bolj kužen sev novega koronavirusa naj bi bil kriv za visok porast novih okužb v Angliji. Ocenjujejo, da je odgovoren za dve tretjini novih okužb. Čeprav je bolj kužen, pa ni bolj smrtonosen.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • erikkk 18:57 28.december 2020.

    novo zasrtraševanje na vidiku ki bo privedlo obvezno cepljenje,,, kaj pa drugega ... na vsak način želijo vse ljudi

  • Boris 21:06 26.december 2020.

    Nehajte se slepit, gledate 5-15 dni v preteklost. Čas bi bil, da družba ugotovi, da virus ni kompatibilen z moralnimi vrednotami družbe.

  • si_rob 20:55 26.december 2020.

    To je bilo že napovedano. Sesaj pričakujte drugo napoved. Rodil se bo bolj smrtonosen covid 21. Potem se bo vse še bolj zaprlo.