Slovenija
471 ogledov

Ob štirih zjutraj prispelo cepivo, cepljenje se začne jutri

Cepivo Phizer
1/2
NIJZ Cepivo Pfizer
Cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je danes v Slovenijo prispelo nekaj pred 4. uro zjutraj. Ob 3.46 je tovor prečkal mejni prehod Karavanke in ob 4.42 v spremstvu policije prispel v Ljubljano. Ob 6. uri so cepivo prevzeli v UKC Ljubljana, ga razložili in pregledali, nato pa poslali na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

V Slovenijo je danes prispelo 9750 odmerkov cepiva proti covidu-19, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Do konca leta bo tako lahko cepljenih 16.575 oseb, je danes na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne. Prebivalce je pozvala, naj se za cepljenje odločijo.                

Prihod prve pošiljke je državna sekretarka označila za zagotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je krojila in še kroji življenje v tem letu. "A še bolj pomembno je cepljenje, torej da se zanj odločimo," je poudarila.

Cepljenje se začne jutri

Cepljenje se začne v nedeljo, najprej bodo na vrsti stanovalci domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

Prvih 9750 odmerkov cepiva bodo še danes pripravili in jih razpeljali po zdravstvenih domovih, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših. Poleg tamkajšnjih oskrbovancev bodo med prvimi cepljeni tudi tisti zdravstveni delavci v domovih, ki delajo neposredno s to najbolj ranljivo populacijo, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je povedala Magajnejeva.

Še pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, tako da bomo do konca leta razpolagali s skupaj 16.575 odmerki cepiva oz. bo cepljenih toliko oseb. Vsaka bo nato morala biti čez tri tedne še enkrat cepljena.

Enako količino odmerkov cepiva potem Slovenija pričakuje vsak teden v naslednjem letu. Oskrbovancem v domovih za starejše bodo sledili tisti starejši, ki živijo samostojno, nato se bo cepljenje nadaljevalo po starostnih kategorijah navzdol, je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Pričakuje, da bi na ta način lahko cepili po več kot 60.000 ljudi na mesec. Ob registraciji cepiv še drugih proizvajalcev bi se nato lahko ta številka povzpela nad 100.000 na mesec. "S tako dinamiko bi lahko nekje do konca maja ali začetka junija vendarle dosegli polovično precepljenost in takrat bomo lažje zadihali," je dejal Kacin.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Mario Fafangel pa je poudaril, da imamo zdaj na voljo cepivo, ki je varno in učinkovito za vse. Da so raziskovalci uspeli razviti takšno cepivo v le 10 mesecih, pa se je treba zahvaliti napredku raziskav v preteklih letih.

Odločitev, da bodo najprej cepili ranljive skupine, torej oskrbovance domov za starejše, in zdravstvene delavce, je po njegovih besedah najbolj etična in smiselna, hkrati pa gre glede na trenutne omejene zaloge odmerkov cepiva tudi za najbolj učinkovit način uporabe cepiva.

Fafangel je ob tem poudaril, da cepivo samo ne bo rešilo življenj, pač pa bo šlo za "podvig naše družbe", saj ga bomo morali sprejeti vsi.

Fafangel pričakuje lažne preplahe in dezinformacije

Predstojnik centra za nalezljive bolezni, ki se bo tudi sam cepil, je napovedal še, da bodo o cepljenju transparentno komunicirali, državljane pa je posvaril, naj ne skočijo "na prvo žogo" ob dezinformacijah in lažnih preplahih, ki se bodo verjetno pojavili.

Raziskave kažejo, da je zaščita pred okužbo dobra že po prvem odmerku cepiva. Kot je posvaril Fafangel, pa se bo ne glede na cepljenje treba v času, preden bomo z dovolj visoko precepljenostjo populacije dosegli kolektivno imunost, držati siceršnjih zaščitnih ukrepov.

Zaradi cepiva je sicer nemogoče zboleti, se pa utegne zgoditi, da bodo zbolele tudi cepljene osebe, ki so bile izpostavljene virusu, še preden so razvile imunost.

Strokovnjaki še nadgrajujejo tudi znanje glede trajanja zaščite po preboleli bolezni. Po zdaj znanih podatkih naj bi trajala kake tri mesece po preboleli bolezni, a Fafangel vsem, ki so preboleli bolezen, še vedno svetuje, da se držijo vseh priporočil za preprečevanje širjenja virusa. Je pa po njegovih besedah vsekakor po cepljenju boljši imunski odziv, zato pričakuje, da bo imunost po cepljenju bolj dolgotrajna kot po preboleli bolezni.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Ender3 15:25 26.december 2020.

    Ne vem, zakaj v UKClj na pregled, na to pa v NIJZ, je morda slednji nezanesljiv, in ali, v podrejenem položaju. Je bila to odločitev stroke ali politike ? Do sedaj, takšnega postopanja v drugih državah ni bilo zaslediti. Zanimivo ...prikaži več bo slediti tudi postopke pri cepljenju...😎