Slovenija
93644 ogledov

Trudila sta se, da bi upoštevala predpise, zdaj pa to ...

policija Slovenija zaščitne maske
1/2
Profimedia
Vlada si ne predstavlja, kako hude posledice imajo njene odločitve.

Slovenski par, ki trenutno živi v Franciji, je za božič načrtoval obisk pri starših. Preučila sta vse predpise in se šla v predvčerajšnjim (23. decembra) testirat, saj je Slovenija zahtevala, da negativen PCR test ni starejši od 48 ur.

Včeraj sta ugotovila, da so se pravila čez noč spremenila, vlada je namreč spremenila odlok. Zdaj test ne sme biti starejši od 24 ur. Danes zjutraj priletita v Benetke in zdaj ne vesta, ali ju bodo sploh spustili v Slovenijo. Hiter test ne pride v poštev, saj Slovenija za vstop zahteva negativen PCR test.

Vladi odlok predvideva, da bi ju morali ob prihodu napotiti v karanteno na domu oziroma pri njunih starših. V karanteni bi morala ostati vsaj pet dni in šele peti dan po napotitvi v karanteno bi se lahko testirala, če bi bil test negativen, bi se jima karantena prekinila. To pomeni, da bi skoraj ves dopust preživela v karanteni, čeprav imata le nekaj ur prestar negativen test, medtem ko tesni stiki okuženih lahko svobodno hodijo okrog, saj jim nihče ne odreja karantene.

Poleg tega je težko razumeti, da je do 24 ur star negativen test dovolj, da se prišleku ne odredi karantena, test, ki bi ga naredil po prihodu, pa ne, čeprav bi ta test še bolj zanesljivo pokazal, da ni okužen, saj bi minilo več dni morebitne inkubacijske dobe.

Ministrstvo za notranje zadeve smo vprašali, kaj jima svetujejo, kako komentirajo dejstvo, da hitre spremembe odlok povzročajo velike težave ljudem, ki se želijo držati predpisov, in zakaj testa ne moreta opraviti takoj prvi dan po prihodu, ampak šele peti dan po napotitvi v karanteno.

To je njihovo odgovor: "Vlada RS vseskozi spremlja epidemiološko stanje v državi in se odloča o vrsti ukrepov za zajezitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19. Namen vsakega sprejetega ukrepa je zajeziti širjenje virusa in izboljšati epidemiološko stanje v državi ter zagotoviti varnost našim prebivalkam in prebivalcem. Vsem svetujemo, da redno spremljajo informacije, saj se prav zaradi epidemiološke situacije ukrepi spreminjajo. Glede veljavnosti testa še pojasnjujemo, da velja datum opravljenega testa," so nam odgovorili.

Nova pravila glede prehoda meje smo uvedli zaradi pojava novega seva koronavirusa, ki se je pojavil v Veliki Britaniji in je bistveno bolj nalezljiv.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 40
  • blayo 00:03 26.december 2020.

    Janez, dajmo tole predebatirat:"V karanteni bi morala ostati vsaj pet dni in šele peti dan po napotitvi v karanteno bi se lahko testirala, če bi bil test negativen, bi se jima karantena prekinila. To pomeni, da bi skoraj ves dopust ...prikaži več preživela v karanteni.", ja kje bi ga pa sicer? A ni bil ravno point v obisku staršev? Se pravi onadva bi rada obiskala starše tako da bi potem še malo naokoli pohajkovala?

  • gggg 14:54 25.december 2020.

    Pač to je posledica situacije. Nekateri so pa povsem obstali v VB. Vse države pač v dobro svojih državljanov zaostrujejo pogoje.

  • Ender3 14:09 25.december 2020.

    Virusna kriza sama po sebi ni problem, problematični so nerazumni, neustrezni, nesorazmerni ukrepi, ki jih nekonsistentno brez kančka odgovornosti širi trenutna vlada. Kot, da poizkušajo preko neustrezne komunikacije narediti prav tisto, kar si državljani ne želijo ali potrebujejo.