Zdravje > Aktualno
13837 ogledov

Po dolgem času pred kamere stopil Mario Fafangel

Mario Fafangel youtube
"Zgodba se je začela vsaj 17 let nazaj, ko smo imeli SARS," opisuje predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

"Prišlo je darilo za vse na svetu. Imamo varno in učinkovito cepivo," je na današnji novinarski konferenci sporočil predstojnik Centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Na današnji novinarski konferenci je napovedal, da se bo tudi sam cepil. 

Kot smo pisali, je danes cepivo prispelo v Slovenijo, cepljenje z 9.750 odmerki se bo predvidoma začelo v nedeljo. Do konca leta naj bi Slovenija sicer dobila še 6.825 odmerkov. Prvi bodo cepljenji stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

Covid-19 Covid-19 Zdravje Cepiva so že tu. So učinkovita tudi proti novemu sevu?

Fafangel je svoje besede pojasnil s povezavo zdajšnjega cepiva in pojavom SARSA: "Ni se 'rezalo', da bi prišlo prej. Zgodba se je začela vsaj 17 let nazaj, ko smo imeli SARS. Raziskave so se začele še prej, kakšnih 30 let nazaj. Zato se je lahko cepivo razvilo v desetih mesecih." 

Znanost je zmagala. Verjelo se je v znanstvenike, ki so dokazali, da je nemogoče mogoče. Želimo si, da bi imeli ob naslednji epidemiji cepivo že v 100 dneh.

Mario Fafangel

Najprej v domove za starejše

"Cepivo gre najprej tja, kjer je najbolj etično, v domove za starejše. Samo cepljenje je tisto, ki bo rešilo življenja. Ne cepivo. Ko boste prišli na vrsto za odločitev, je samo ena odločitev racionalna, to je, da zavihaš rokav," je še povedal Fafangel.

Ob tem poudarja, da ni nobenih razlogov, da se ne bi cepili in opozarja pred lažnimi preplahi in zarotami. Opozoril je, da lahko naredijo agresivne in lažne informacije veliko škode, zato poziva ljudi, naj verjamejo le verodostojnim virom informacij. Pri tem je napovedal, da bodo o cepljenju transparentno komunicirali.

"Imunost po cepljenju je večja kot po preboleni bolezni, ni pa še jasno, kako dolga je. Nekatere raziskave kažejo, da je najmanj osem mesecev," je dodal.

Covid-19 Zdravje Covid-19: Novi podatki o okužbah in hospitaliziranih

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • Build_NEK2 16:58 27.december 2020.

    Zurnal24 a se vam ne zdi, da je šlo tole reklamjranje seks strani že mal predaleč? Djte neki nardit, če se da...

  • Build_NEK2 16:56 27.december 2020.

    Največje darilo za nas bi bilo da bi odstopila vlada.

  • ančika 08:15 27.december 2020.

    Še eden brez jajc.... Gre stran, pljuva po casopisih in pride nazaj brez hrbtenice in obraza. Še ena sluzavi kalamar več. Jadnik, kaj ti ves kaj je v cepivu. Če tako zagovarjaš, imaš svoj razlog. Zaradi takih slinavcev je vse ...prikaži veče kar počnejo neresno, ne daje rezultata in vedno vec bo Krvavcev, samo bo zmanjkalo enkrat tistih, ki pečatijo!