Vlada: Stop neplačanim pripravništvom

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Vlada je danes sprejela sklep, s katerim ne podpira pogodb o neplačanem pripravništvu v javnem sektorju. Izdala je tudi priporočilo za širši javni sektor, naj se pogodbe za takšna pripravništva ne sklepajo več.
Oglej si celoten članek

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič, je vlada naložila ministrstvu za delo, da pripravi programe za plačana pripravništva.

Po Levaničevih besedah gre za enega prvih korakov v smeri urejanja problematike. Ker pa so neplačana pripravništva urejena v področnih zakonodajah, morajo ministrstva vprašanje urediti v svoji zakonodaji, je pojasnil. "Ključni cilj pa je, da se neplačano pripravništvo odpravi," je poudaril.

Brez rešitev

Sindikat Mladi plus in Mladinski svet Slovenije sta v odzivu zapisala, da sta "izjemno skeptična do tega, da bodo omenjeni pozivi in priporočila prinesli konkretne rešitve, ki bodo mladim zagotovile dostojno plačano pridobivanje delovnih izkušenj".

Iz sporočila vlade namreč po njihovi oceni ni razbrati konkretnih rešitev, predvsem v smislu financiranja. Prav tako ministrstvom niso postavili rokov za ureditev zakonodaje, so dodali.

"Zahtevamo torej, da se zagotovi sredstva za plačana in kakovostna pripravništva, in sicer prek trajnostnega vira financiranja," navajajo v Sindikatu Mladi plus.

V Mladinskem svetu Slovenije pa pričakujejo, da bodo predstavniki mladih vključeni v oblikovanje napovedanih konkretnih sprememb zakonodaje in s tem v odpravljanje volonterskih pripravništev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:32 12. December 2014.

    živimo v kapitalizmu in ne razumem zakaj mora biti kakršnokoli delo neplačano,vsako delo se mora plačati in to bi moralo …

  • 18:32 11. December 2014.

    Ljudje proti elitam ali civiliziranje revolucije<br />Medtem ko nekateri tehniki modrujejo o rušenju Cerarjeve vlade in o vzpostavitvi nekakšne tehnične …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.