Slovenija
16 ogledov

Vlada: Stop neplačanim pripravništvom

Vrtec Otona Župančiča Jerca Božič Kranjec
Vlada je danes sprejela sklep, s katerim ne podpira pogodb o neplačanem pripravništvu v javnem sektorju. Izdala je tudi priporočilo za širši javni sektor, naj se pogodbe za takšna pripravništva ne sklepajo več.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič, je vlada naložila ministrstvu za delo, da pripravi programe za plačana pripravništva.

Po Levaničevih besedah gre za enega prvih korakov v smeri urejanja problematike. Ker pa so neplačana pripravništva urejena v področnih zakonodajah, morajo ministrstva vprašanje urediti v svoji zakonodaji, je pojasnil. "Ključni cilj pa je, da se neplačano pripravništvo odpravi," je poudaril.

Brez rešitev

Sindikat Mladi plus in Mladinski svet Slovenije sta v odzivu zapisala, da sta "izjemno skeptična do tega, da bodo omenjeni pozivi in priporočila prinesli konkretne rešitve, ki bodo mladim zagotovile dostojno plačano pridobivanje delovnih izkušenj".

Iz sporočila vlade namreč po njihovi oceni ni razbrati konkretnih rešitev, predvsem v smislu financiranja. Prav tako ministrstvom niso postavili rokov za ureditev zakonodaje, so dodali.

"Zahtevamo torej, da se zagotovi sredstva za plačana in kakovostna pripravništva, in sicer prek trajnostnega vira financiranja," navajajo v Sindikatu Mladi plus.

V Mladinskem svetu Slovenije pa pričakujejo, da bodo predstavniki mladih vključeni v oblikovanje napovedanih konkretnih sprememb zakonodaje in s tem v odpravljanje volonterskih pripravništev.

Komentarjev 2
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 09:32 12.december 2014.

    živimo v kapitalizmu in ne razumem zakaj mora biti kakršnokoli delo neplačano,vsako delo se mora plačati in to bi moralo biti svetinja in zgrožanja vredno.to je samo v naši državi izskoriščevalski in lopovski,kjer zakone pišejo skorumpiranci

  • ennanova 18:32 11.december 2014.

    Ljudje proti elitam ali civiliziranje revolucijeMedtem ko nekateri tehniki modrujejo o rušenju Cerarjeve vlade in o vzpostavitvi nekakšne tehnične vlade, v kateri bi bili sami modreci, se mi ponuja povsem drugačna zamisel, o kateri tudi želim govoriti.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/2012-ljudje-proti-elitam-ali-civiliziranje-revolucije